Rundt 750 barnehagebarn skal denne uken besøke brannstasjonen til Tromsø brann og redning. I samarbeid med barnehagene skal barna lære seg en sang, som gjør at de vet at 110 er nummeret du ringer om det begynner å brenne, at du ikke skal gjemme deg om brannalarmen går og at du ikke skal leke med fyrstikker.

Se også stor bildeserie fra da brannstasjonen arrangerte åpen dag (for abonnenter)

Røyktunnel

Alt dette kunne en av byens fremtidige brannmenn på rams.

– Brenner det skal man ringe 110. Da kommer man til brannmannen, sier Emil, som var rask gjennom røyktunnelen på brannstasjonen, som han overhodet ikke hadde noen problemer med.

– Det var ikke skummelt. Jeg er jo tøff. Og jeg skal bli brannmann når jeg blir stor, forteller femåringen, som både fikk prøve lift, gå gjennom en brannbil, høre på sirenene og treffe blink med en brannslange.

Ungene lærer mye

– Jeg var så spent i dag. Og dette er mye bedre enn jeg hadde trodd, sier Emil etter å ha prøvd brannslangen.

Lill Gørill Skogvik, som er branninspektør ved Tromsø brann og redning, er overbegeistret over den enorme deltakelsen. Og som vanlig, står de ansatte i kø for å vise fram stasjonen til barna.

– Det er en veldig populær uke hos oss hvor vi ser store smil og øyne hos barna, sier Skogvik.

– Det er niende gang jeg holder innledning for dem. Det er de elementære tingene jeg terper dem på. Det er hva du skal gjøre om det begynner å brenne, fare med fyrstikk og den type ting. Vi lærer dem ikke å bruke brannslukningsapparat, men vi vet at seksåringer ikke har noe problem med å bruke dette, sier Jo Inge Stenersen, som er fagleder bolig, ved Tromsø brann og redning.

Øvelse hjemme

Men det er ikke bare opplevelser som står på planen for barnehagebarna. I tillegg til læring på stasjonen oppfordrer også brannvesenet til hjemmelekse hvor barna tar en brannøvelse hjemme, og hos slektninger.

– Får vi 750 hjem til å ha brannøvelse er vi ekstremt fornøyde, sier Skogvik.