Fredag kveld blåste det kraftig opp, med sørvestlig sterk kuling utsatte steder. Det førte til problemer for de polske turistene da motoren på båten de hadde leid begynte å streike.

- Det var stille inne i Dåfjorden, hvor de oppholdt seg, men da motoren stoppet og de begynte å reke lenger ut på havet fikk de problemer, forteller Tony Jensen, som leide ut båten til turistene.

Båten gikk til slutt ned

Bølgene ble større og større. Til slutt begynte båten å ta inn store mengder vann.

- Her ute har vi gode naboer. Jeg fikk en telefon fra noen som var bekymret for dem før turistene selv skjønte at det var fare på ferde, sier Jensen.

foto
BARE BAUGEN IGJEN: Utleiebåten tok inn så mye vann at den gikk ned. Her er det bare baugen igjen som kan skimtes over havoverflaten. Foto: Julie Tøvik

Da turistene sendte melding til utleieren og ba om hjelp, hadde Jensen og flere andre fastboende allerede gått om bord i sjarken hans og satt kursen mot fiskerne.

- Da vi kom fram, så vi at båten var blitt såpass tung at det ikke var annet å gjøre enn å ta turistene om bord og forsøke å slepe båten inn. Båten gikk ned på tur inn til land. Det var ikke mulig å redde den, forteller han.

foto
RØFF SJØ: Her ser man hvordan forholdene var da sjarken var på tur inn igjen med turistene. Foto: Julie Tøvik

GPS-flaks

Ifølge båtuleieren kom de fire polakkene uskadd fra hendelsen.

- De var heldigvis aldri i havet. For halvannen uke siden installerte vi nye sporingssystemer fra Dualog på båtene våre. Båtene har også nødnummer til Hovedredningssentralen og Kystvakta. Da jeg skjønte at de hadde problemer, satte jeg i gang sporingen med en gang. Det gjorde at vi fant dem raskt.

- Jeg har tenkt mye på det i ettertid. Hadde det ikke vært for GPS-systemet, tror jeg at vi hadde leitet på feil plass.

Redningsskøyte og helikopter

Hovedredningssentralen Nord-Norge bekrefter at de fikk inn melding om motorhavariet like etter klokken 21.30 fredag kveld.

- Vi sendte helikopter og redningsskøyte fra Tromsø, men de fire polakkene fikk hjelp av utleier selv, sier Lars Nedrevåg ved Hovedredningssentralen.

Redningsmennene fra Dåfjord gikk i land med turistene rundt midnatt.

- Nå prøver jeg å få tak i forsikringsselskapet, men det tydeligvis ikke så lett på en lørdag formiddag, sier Jensen og ler.