ERSFJORDEN: Tromsø alpine redningsgruppe ble kalt inn da redningsmannskapet innså at de ikke kom seg til den forulykkede uten sikringsmidler og klatrere.

Tok tid

– Teamet vårt ble fløyet inn i området rundt klokken 10.30 onsdag, og landet på en fjellhylle fem meter fra den forulykkede, så de kom seg fort til ham. Det som tar tid er å sikre både den forulykkede og klatrerne forsvarlig før man tar dem opp igjen, forteller Leif Egil Holbæk-Hanssen, som fungerte som fagleder for klatrerne under aksjonen.

Utfordrende

Han beskriver ulykkesstedet som et område med svært ulendt terreng. Holbæk-Hanssen sier toppen de antar den omkommende falt fra, har et vertikalt dropp på 20–30 meter før fjellsiden slakker noe ut, men at det fremdeles er svært bratt.

– Enhver aksjon er utfordrende, og det er spesielt krevende når du vet at noen har omkommet. Det er svært krevende både teknisk og mentalt for klatrerne, sier Holbæk-Hanssen.

Klatrerne som var i aksjon i fjellsiden har vært gjennom en grundig debrief etter endt aksjon med både resten av teamet og AMK.