På strekningen mellom Leirbakken og Nordbotn brøytes gang- og sykkelstien når det trenges. Men flere stikkveier ut til europaveien blir ikke ryddet. Disse bruker Nobina for å komme til bussholdeplassene. Hver morgen og ettermiddag er bussene fylt med 50 skolebarn.

65 centimeter snø

iTromsø var på stedet i formiddag. Da målte vi en snødybde på 65 centimeter på en av avkjøringene.

– Vi kjører med hjertet i halsen og ber til høyere makter om at vi ikke blir stående fast halvveis ut på E8. Dersom det skjer, og en trailer kommer i 70 km/t, blir resultatet katastrofalt, sier sjåfør Per Åge Grønbeck.

avkjørsel: Dette er en avkjørsel, sier sjåfør Per Åge Grønbech (til høyre) der han står til knes i kram, tung snø. Her sammen med entreprenørene Eirik Guttormsen, Tor Steinar Isaksen og tillitsvalgt i Nobina, Kent Brattfjell.

Helt uakseptabelt

Hovedtillitsvalgt i Nobina, Kent Brattfjell, betegner situasjonen som uakseptabel. Han forventer at Statens vegvesen tar affære og sørger for at underentreprenøren som brøyter gang- og sykkelstien også tar avkjøringene.

Entreprenør Tor Steinar Isaksen har ryddet området for snø i åtte år. I vår tapte han anbudet til Mesta.

Inngikk i avtalen

– Avkjøringene inngikk i brøyteavtalen med staten. At det plutselig endres fra en vinter til den neste, er uforståelig. Etter det jeg forstår, mener veivesenet at det er kommunens ansvar å rydde avkjøringene. Det betviler jeg sterkt, sier Isaksen.

snøhauger: Et utall snøhauger fra Leirbakken til Nordbotn hindrer sikten for kjørende når de skal ut på E8.

Også han frykter en ulykke slik forholdene er i dag.

Hindrer sikten

Nobina-sjåføren er også forundret over alle snøhaugene som er kommet på strekningen:

– De gjør at sikten til europaveien blir kraftig redusert. Nå må vi nesten ut i veien før vi har full oversikt i begge retninger. Dersom vi må stoppe, risikerer jeg å bli stående i djupsnøen, sier Per Åge Grønbech.

mye snø: 20-30 centimeter snø i utkjøringene fra holdeplassene er ikke uvanlig. Det øker faren for at bussene blir stående fast – midt på E8.

«Ikke vårt ansvar

Driftsansvarlig i Bydrift, Dag Ivar Andreassen, sier at kommunen ikke har noe ansvar i området.

– Dette skal veivesenet håndtere. De skal sørge for all brøyting helt til Sørbotn.

– Nå forventer jeg at de tar kontakt og rydder opp i problemet, sier Andreassen.

Driftsansvarlig i Mesta, Øyvind Persson, har ikke svart på henvendelsene til iTromsø.