TROMSØ BIBLIOTEK: SV ønsker å legge ned Utlendingsnemnda, og erstatte den med en særdomstol. Grunnen til det er at de mener at rettssikkerheten til asylsøkere i dag ikke blir ivaretatt, og de ønsker mer rettferdig behandling av asylsøkere.

– I dag blir UNE kalt for et «domstolslignende forvaltningsorgan». Det er et organ der både dommer og saksbehandler er samme person. Det er egentlig et veldig rart system som har vist seg å være en trussel mot asylsøkernes sikkerhet, forteller SVs Torgeir Knag Fylkesnes til iTromsø.

«Vanvittig system»

Han er i Tromsø for å overvære et seminar SV og Fagforbundet arrangerer, der denne saken legges vekt på.

– Man skal ha rett til å møte de som skal beslutte din fremtid. I dag får bare 4,5 prosent gjort det, sier Fylkesnes og fortsetter:

– I domstoler har du rett til å møte opp. De som fører saken mot deg, er en annen person enn dommeren. Det er et topartsystem – de som fører saken mot deg og du, og du har også mulighet til å bringe advokat. Og så er det en uavhengig tredjepart, altså dommeren.

Det er et slikt system SV nå ønsker å erstatte UNE med. Fylkesnes omtaler UNE som «et ganske vanvittig system».

– Man får heller ingen innsyn, eller veldig begrenset innsyn, i saken sin, sier han.

Ser til Sverige

Det SV nå har gjort, er å se på det svenske systemet. Der finnes det en såkalt særdomstol, og nå ønsker SV å innføre et slikt system også i Norge.

– Da vil asylsøkere få rett til å møte opp, få innsyn i saken sin og få muligheten til å si seg enig eller uenig i det som står der. Det er et mye mer rettferdig system, sier Fylkesnes.

De siste årene har saker om asylbarn vært mye omtalt i media. Lokalt har Yalda-saken fått mye oppmerksomhet, og Fylkesnes forteller at en særdomstol ville fått en stor betydning for Yalda-saken.

– Yalda-familien vant i alle rettsinstanser, men UNE kjørte sitt eget løp og ville få ut familien, til tross for at familien vant gjennom rettslig. De fikk ikke innsyn i saken sin hos UNE, og fikk ikke vite hva som lå bak vurderingene, sier Fylkesnes.

Han mener at måten UNE behandler spesielt barn på, kan være skadelig.

– En viktig beslutning i ditt liv gjøres uten at du får innsyn eller får møte opp.

Startet med Yalda

Gruppeleder i Tromsø SV, Gunnhild Johansen forteller at de først lanserte denne saken da UNE anket saken til Yalda for over ett år siden.

– De anket saken siste dagen det var mulig. Da gjorde de et nytt vedtak. Det skjedde mye rart fra UNE sin side, forteller Johansen.

Hun mener UNE opptrer i strid med intensjonene til regjeringen.

– Vi vil ha et mer transparent system, der man kan konfrontere de som jobber med asylsakene. De som egentlig bare er saksbehandlere avgjør skjebnen til asylsøkere, og politikere føler seg maktesløs. UNE oppfattes som at de opptrer på egen hånd, og det er ikke slik regjeringen ønsker det, sier Johansen og legger til:

– Mange vinner når man tar saken til rettsapparatet. Da er det loven som bestemmer, og ikke nødvendigvis innvandringspolitiske hensyn.

VIL HA NYTT SYSTEM: Stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil erstatte Utlendingsnemnda med en særdomstol. Grunnen er mangel på rettferdig behandling av asylsøkere. Foto: Linn Blomkvist