Det er beklagelig å oppdage at selv lederskribenten i avisen iTromsø ikke helt har tatt innover seg hva ytringsfrihet egentlig betyr. Det er ytringsfrihet for lederskribenter, men også faktisk for alle andre, inkludert de politikere som stiller til valg nå. Også Kystpartiets førstekandidat, som heldigvis, til tross for sin unge alder, er en uredd person.

Avisen angriper han for at han forfekter ett punkt (punkt 9) i vårt kommunevalgsprogram om systematisk diskriminering. Her definerer vi problemet: «Gjennom røykeloven fikk vi et røykfritt arbeidsmiljø, men vi fikk også gjeninnført systematisk diskriminering. Noe vi i Norge ikke har hatt siden okkupasjonstiden». Vi i Kystpartiet foreslår derfor å gå innfor røykerom, og at kommunen går inn som et godt eksempel på hvordan man kan forene et røykfritt arbeidsmiljø uten å diskriminere. Det er beklagelig at redaktøren ikke tok seg bryderiet til å lese hva som faktisk står i programmet.

På spørsmålet fra en journalist, nettopp fra avisen iTromsø, svarer førstekandidaten, Kristian Andresen, at det var den systematiske diskrimineringen mot jødene. Dette mener åpenbart lederskribenten er utillatelig og tenker selvfølgelig på Holocaust. Det vår førstekandidat siktet til var selvfølgelig det etisk, utillatelige virkemiddelet systematisk lovpålagt diskriminering faktisk er. Siste gang vi hadde dette i Norge var nemlig under okkupasjonstiden. Inntil våre politikere nå har valgt igjen å bruke dette virkemiddelet. Det er langt fra klart i lederskribentens noe forvirrende og rabiate innlegg, om han selv er tilhenger av systematisk diskriminering. Eller om han bare mobiliserer sin eder og galle mot bruken av j-ordet som anskueliggjørelse.

Videre virker det underlig at redaktøren føler behov for å trekke andre yrkesgrupper ned i sølen for å diskreditere vår førstekandidat, som faktisk selv ikke røyker. Og hans forvirring synes å være så stor at når han trekker en sammenligning mellom vår førstekandidat og Fremskrittspartiets tidligere leder, Carl I. Hagen, så tror han åpenbart at det er svertende. Noe som skulle tilsi at han mangler den nødvendige historiske kunnskap til å innse at Carl I. Hagen er den fremste partibygger dette landet har hatt de siste femti år. Noe som selvfølgelig betyr at hans svertningsforsøk på et underlig vis blir til et stort, men utopisk, kompliment.

Heldigvis ser ikke dette ut til å skade verken partiet eller førstekandidaten. Vi ser i hvert fall på skolevalgene at ungdommene reagerer spontant med kraftig applaus når Kristian bringer opp den forakt som redaktøren viser for andre yrkesfag. Utelukkende for å diskreditere en frittalende ungdom på førsteplass som selv er fisker.