– Vi er kjent med nettsidene der det reklameres, og legges ut datoer når de ulike damene er på tur. Vi følger med, men det er ikke noe vi legger ned store ressurser i, sier leder for etterforskningsavdelingen i Tromsø Yngve Myrvoll.

Han sier det i år er snakk om et fåtall saker, der sexkunder er tatt på fersken og bøtelagt.

– Vi får med ujevne mellomrom tips fra hoteller som mistenker prostitusjon fra rom. Det er slik de fleste sexkjøperne blir tatt, men det er som sagt ikke snakk om mange saker, sier Myrvoll.

Hotellene tipser

Når de får tips, forsøker de å være raskt på pletten slik at de kan følge med på aktiviteten til det aktuelle rommet.

– Når vi utsteder forelegg handler det om å ta kundene der de har kjøpt sex, og da må vi være svært tett på. Vi opplever at hotellene er tydelige på at de ikke ønsker denne aktiviteten, og at det fra deres side handler om å forebygge, forklarer han.

Snakker med jentene

Når politiet i Tromsø avslører prostitusjon, er vanlig straffereaksjon en bot. Salg er ikke straffbart, men for å avdekke potensiell menneskehandel, snakker de også med jentene.

– Vi er klar over at det er jenter som er en del av større nettverk, som gjør at de kan operere flere steder i landet. Det er en kynisk bransje, der profitten står i høysetet, og det er derfor all grunn til å mistenke at det i noen tilfeller kan være snakk om menneskehandel.