1. juni går fristen ut for å melde seg på ”Oppdrag Nansen” som NRK Super skal produsere i løpet av høsten og neste vinter. Allerede har flere hundre tenåringer fra hele Norge meldt seg på.

TV-serie

– Vi er overveldet over responsen. Jeg har ikke noe nøyaktig antall, men det er klart at vi har flere hundre søkere som vil være med, sier prosjektleder Håvard Gulldahl i NRK Troms.

Friluftskjendis Aleksander Gamme skal være programleder, mens polfarer Børge Ousland skal sørge for at ungdommene kommer seg trygt både til og fra Nordpolen.

”Oppdrag Nansen” skal bli en TV-serie på ti programmer. Opptakene starter til høsten i Oslo og skal ende på Nordpolen i april neste år.

– Kulde, vind og isbjørn blir de største utfordringene, og temperaturer på mellom minus 20 og minus 40 grader. For oss er trygghet viktig og vi skal sørge for at sikkerheten ivaretas best mulig, derfor bruker vi en erfaren ekspedisjonsleder som Børge Ousland, sier Gulldahl.

På ski til polpunktet

Ideen til ”Oppdrag Nansen” ble unnfanget av NRK Troms i fjor høst.

– Vi mener dette er et prosjekt som treffer tiden, noe vi får bekrefta med alle som søker om å få være med. Det snakkes mye om klimakrisen blant og for voksne, men det oppleves ikke like relevant for barn. Vi håper TV-serien kan bidra til økt forståelse om hvordan klima- og miljøprosessene fungerer og hvordan ting henger sammen.

13-åringene som skal plukkes ut senere skal delta på en vitenskapelig ekspedisjon for å undersøke hva som skjer når isen smelter, og hva det vil bety for deres generasjon. På forskningsferden skal internasjonale forskere dele av sin kunnskap. TV-opptakene skal skje i og rundt Tromsø, på Svalbard, på forskningsskipet ”Lance”, og siste del av turen til Nordpolen foregår på ski.

NRK Tromsø har nå en formidabel jobb foran seg med å sile ut de mest aktuelle kandidatene til ekspedisjonen.

Klimamøte i Pris

– Vi stiller ingen fysiske krav, opptreningen er en del av programmet. Vi vil ha engasjerte og nysgjerrige unge, som ser at de kan gjøre en forskjell på vegne av sin generasjon. De skal være ambassadører for sin generasjon for å få ut historier om klimaendringene som skjer, sier Gulldahl.

Men det er ikke bare Nordpolen de fire tenåringene får oppleve. De skal også til Paris.

– Etter at de har vært på Nordpolen skal de til klimatoppmøtet i Paris i desember 2015, for å legge fram en resolusjon. Det kommer til å bli et heidundrende eventyr, mener prosjektleder Håvard Gulldahl.

TV-serien ”Oppdrag Nansen” skal etter planen sendes vinteren 2016.

STOR PÅGANG: NRK-medarbeider Håvard Gulldahl er overveldet over alle søkerne til programmet. Foto: Ingun A. Mæhlum Foto: Bernt Olsen