– Vi er avhengig av at postkassene er korrekt merket, med alle navn. Det er viktig at de er merket på fronten, og ikke oppå lokket, på grunn av is og snø. Da ser vi det ikke, sier Trond Arne Paulsen.

– Det er en del, dessverre, som har merket kassene oppå og inni, og det er et problem, sier han.

I strøket der vi møter Paulsen på dagens runde, er kassene på stativet i bakgrunnen godt merket. Det er slett ikke tilfelle alle steder.

Får ikke levert

– Noen ganger er vi nødt til å returnere posten. Kanskje de bor der, men navnet står ikke på kassen. Det gjelder særlig på adresser som har flere kasser, som leilighetsbygg med flere leiligheter, sier han.

Pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten Norge beskriver dårlig merking som en stor utfordring. Terminalsjef Odd-Arne Nilsen i Posten her i Tromsø forteller det samme, og legger til at dårlig husmerking også skaper leveringskluss.

– Det er et betydelig problem. En del hus har verken merking med husnummer eller på postkassen, og vi må begynne å «telle ned» i gata for å finne rett hus og postkasse, sier han.

Og det hele topper seg nå om vinteren.

Ligger på bakken

– I disse dager kan jo postkassene rett og slett være nedsnødd. Noen kasser henger heller ikke på stativer, men ligger faktisk på bakken, forteller terminalsjefen.

– Hva får disse hindrene å si for dere?

– Det gjør at hverdagen blir problematisk. Det går ut over kvalitet gjennom at det lettere blir feillevering, spesielt i perioder der det faste budet har fravær eller vi bytter bud. I Tromsø flytter folk relativt ofte, og da øker problemet, sier Nilsen.

I tillegg til å sørge for bedre merking, ser han gjerne at folk plasserer postkassen på et stativ ved innkjøringen til eiendommen. Postbud Paulsen håper at folk kan gjøre jobben for ham og kollegene litt lettere nå om vinteren ved å måke.

– Det er særlig viktig, i tillegg til at kassene er fornuftig plassert. Jeg skjønner at ikke alle har mulighet til det før de drar på jobb, men børst av kassen og måk veien frem, og strø gjerne hvis det er is der, ber Paulsen.