Et filmteam følger i disse dager fire menn på motorsykkel fra Lindesnes til Nordkapp, en strekning på nesten 2.400 kilometer.

I løpet av turen skal de synliggjøre menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen.

Les også: Ny nettside skal få flere til å varsle om grov familievold

Roste Tromsø

Tirsdag var de i Tromsø. Der fikk de blant annet møte påtaleleder i politiet i Tromsø, Einar Sparboe Lysnes, og byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund (Ap).

– Vi hadde et utrolig bra møte hvor Tromsø fikk skryt for det arbeidet som gjøres her. Det er et tabubelagt område, og jeg beundrer virkelig disse guttene som setter problemet på dagsorden, sier Sollund.

Sammen hadde de et felles frokostmøte hvor de diskuterte hvordan vi tenker rundt gutter og menn som er utsatt for seksuelle overgrep i ung alder.

Les også: Johanne (23) ble voldtatt - nå er hennes kampanjevideo sett over 140.000 ganger

Sterkt møte

SMISO var meget fornøyd med at såpass mange møtte opp på frokostmøtet.

– Det var et kjempefint møte. Jeg synes det er sterkt å møte mennesker som tør, og disse guttene tør virkelig! Bidraget deres for å sette fokus er kjempeviktig. Uttrykket de har valgt med motorsykkel er sterkt, og det er viktig med sterke og tydelige stemmer som er en viktig drahjelp for mange utsatte. Vi håper det kan bidra til at flere søker hjelp, sier Lene Sivertsen, som er leder for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep.

Les debattinnlegget: «Om å snakke med barn om vanskelige ting»

Hemmende

I tillegg til Lysnes og Sollund var byrådsleder Kristin Røymo (Ap), leder av Statens barnehus, Ståle Luther, og enhetsleder Vegard Yttergård med på møtet.

– Tradisjonelt skal ikke menn vise følelser eller sårbarhet. «Store gutter gråter ikke»-syndromet er hemmende og gjør at de fleste aldri forteller noen om overgrepene de har vært utsatt for. Vårt håp er at vår åpenhet kan hjelpe andre gutter og menn til å søke hjelp, skriver SMISO i en pressemelding.