Asle Olaussen, daglig leder på Maritim Center forteller at bruken varier litt blant kundene.Når været er bra går det mye av de åpne båtene.

– Den er rask å få klar når man vil ut på sjøen. Når båten ligger sånn som dette, er det bare å dra av trekkene over setene og sette i gang på to minutter. Åpne båter er noe man kan bruke i all slags type vær så lenge man kler seg godt nok, sier han.

Mest populær

De store salgsvinnerne på Maritimt Center er båter med overbygg.

– Båter med hus på er det vi selger aller mest av. Det kan ha noe å gjøre med at været her er veldig skiftende, og folk vil ha muligheten til å sitte inne. Det norske merket Askeladden selger vi mye av. Disse båtene er enklere å selge enn de åpne båtene. Quicksilverbåtene er også veldig ettertraktet. Disse får man fra fem og en halv til ni meter, sier den daglige lederen videre.

LES OGSÅ: Her er han på dekk 53 år etter han var der sist

Vegard Fagerli, ansatt hos Tromsø sjøsenter, sier at de også har størst suksess med båter med hus.

– Vi har solgt mest av båter som er 18 fot med hus på. Det er som regel de litt rimeligere typene som selges.

Trenger boltreplass

Mange av kundene som kommer innom skal bruke båtene til fiske.

– Det vi ser er at de som kommer innom vil ha en god båt å fiske fra. Da er de på utkikk etter god dekksplass så man har litt rom å boltre seg på. Den tradisjonelle fiskingen hvor man dro ut i fjorden og prøvde lykken er nå nesten dødd helt ut. Så å si alle som kjøper båt for å fiske skal ha med ekkolodd, sier Olaussen.

LES OGSÅ: Se stor bildeserie inne fra "Viking Sky" (for abonnenter)

Komfort

Komforten i båtene er også noe som er blitt viktigere for kundene som kommer innom.

– Toalett i båten er blitt vanligere og vanligere. Selv flere av de åpne båtene har begynt å komme med toalett. I tillegg er kokeapparat noe flere vil ha, så man kan lage seg et enkelt måltid mens man er på havet. Varmeapparat slik at man holder varmen inne er også noe folk ser etter, sier han.

Avhengig av været

Olaussen forklarer at båtsalget som regel går bedre når man har en god sommer.

– Jeg skal ikke legge skjul på at vi som båtselgere ønsker oss litt bedre vær. Det er når sola kommer for fullt at det er størst pågang i butikken, legger han til.

LES OGSÅ: Denne praktskuta kan bli Tromsøs nye «bybåt»

Fagerli på Tromsø Sjøsenter er enig i uttalelsen.

– Båtsalget i år har vært middels. Vi har solgt mange motorer, men ikke så mange båter. Sein sommer har gjort at det har vært sparsomt. I tillegg har vi ikke hatt de lange periodene med godt vær. Det er ikke bare i Tromsø at salget ikke har vært på topp. Salget generelt i Norge har vært dårlig, sier han.