Allerede i forrige uke begynte de første dagligvarebutikkene i Tromsø å sette ut julegodisen i butikkhyllene. Og flere har i løpet av helga og mandagen fulgt etter.

iTromsø tok turen innom Eurospar i Storgata for å høre hva folket mener om at dagligvarekjedene «tjuvstarter» julefeiringen.

– Jeg syns det er veldig tidlig, vi er jo bare i midten av oktober og det har ikke vært Halloween ennå, sier Elina Thomassen.

Ved siden av henne står Tina Evenstad, som er enig.

– Man mister litt av julestemninga om man skal begynne allerede nå. Det kan i hvert fall ventes med til etter Halloween har vært, sier hun.

– Jeg er veldig glad i julebrus, men jeg liker å holde på tradisjonene, så jeg drikker helst ikke julebrus før det er jul. Men det er jo folk som liker å begynne tidlig, så det er bra for dem som vil det, legger Thomassen til.

Allerede kjøpt

Lenger inn i butikken står Svanhild Olset og Marlene Ulltang.

– Jeg elsker julebrus, sier Ulltang med en gang.

– Det har jo blitt kjøpt inn allerede, men man kunne nok venta litt lenger med å sette det ut i butikkene, sier Olset.

HAR KJØPT: Svanhild Olset og Marlene Ulltang har allerede kjøpt inn julebrus, men det var kanskje litt tidlig. Foto: Christin Gjøvik

– Når hadde vært den perfekte tiden å starte salg av julebrus?

– Kanskje midten av november, men ikke før november i hvert fall, sier Olset.

– Nå kjøper jeg det bare fordi jeg liker det og det er i butikkene, men jeg har ikke noe behov for å begynne å tidlig som dette. Man kan jo ende opp med å bli lei jula før den har begynt, legger Ulltang til.

Satser på en kjempejul

På Extra Storelva kom adventsvarene inn for noen uker siden, men det var ikke før mandag denne uken at julevarene kom.

– Nå har vi fått inn litt godteri og diverse i dag, forteller konstituert butikksjef Kine Corneliussen.

Selv om adventsvarene har vært i salg en stund, er det få kunder som har latt seg friste.

– Det er nok litt tidlig for det. Men det kommet nok absolutt til å gå bedre med julevarene, sier butikksjefen.

– Noen mener det er for tidlig for julegodt. Er du enig?

– Nei, det syns jeg ikke. Det blir bare tidligere og tidligere hvert år, men vi ser jo at det går. I år har vi også økt mengden og satser på en kjempejul etter to år med korona, sier hun.

ØKT MENGDEN: I år har Kine Corneliussen økt mengde julevarer på Extra Storelva. Her fotografert sammen med tidligere butikksjef Vidar Martinsen. Foto: Christin Gjøvik

Dagligvaregruppen Tromsø ønsker ikke å svare på spørsmål om hvordan julevarer pleier å selge eller om det er for tidlig å starte med salget to måneder før jul.

– Jeg vil tro de fleste har begynt å ta inn litt varer, det er vel på denne tiden det skjer, sier daglig leder Robert Falck.

– Man tuller ikke med julebrusen

I en pressemelding fra Ringnes hvor de forteller at julebrusen nå kommer ut i butikkene, skriver de at noen kanskje synes midten av oktober er litt for tidlig, men at det ikke gjelder julebrusfansen.

– Av erfaring vet vi at julebrusen tar et godt jafs av bruskategorien allerede fra første salgsuke. Og så blir det bare mer og mer før det topper seg den siste uken før jul, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i pressemeldingen.

– Tradisjoner og hva man er vant med fra oppveksten er viktig når det kommer til julebrus. Man tuller ikke med julebrusen til folk, for å si det sånn. Den skal smake likt hvert år og se ut som den alltid har gjort. For mange er den nok en like viktig del av julebordet som ribbe og pinnekjøtt. Det er smaken av jul som nå fyller butikkhyllene.

Macks julebrus er også i salg nå. Det har imidlertid ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med det lokale bryggeriet.