Fredag startet Sjømatfest på Vervet. En av festivalens headlinere er Karen Elene Thorsen, bedre kjent som blogger eller influenseren «Fattig student».

Thorsen ble kjent på Instagram hvor hun delte billige matoppskrifter til studenter. Da hun startet kontoen var hun selv «fattig student», men hun har i dag millioninntekt som følge av sin influenserstatus.

I foredraget på Vervet lærte hun tromsøværingene hvordan man kan spare penger. Ett av tipsene hun kom med var at man kan bytte ut kjøttet i tacoen med fiskepinner.

– Sinnssykt dyrt med fersk fisk

To som har prøvd dette tipset er studentene Eline Samnøy og Johanne Aas. Jentene er glad i fisk, men holder seg kun til fryst fisk i butikken.

– Det går i fiskekaker og fiskepinner hos oss. Det er så sinnssykt dyrt med fisk i ferskvaredisken. Man smaker egentlig ikke forskjell og det er mye billigere, forteller Eline Samnøy.

NYTER: Studentene Eline Samnøy og Johanne Aas spiser fisk rundt to ganger i uka, men den er kun fra frysedisken i butikken. Foto: Ida Sofie Sæter

Ulike meninger

Matbloggeren Thorsen er helt enig med jentene og forteller at hun selv kan bli fristet av ferskvaredisken.

– Jeg personlig har en tendens til å gå i ferskvaredisken for å kjøpe fisk og kjøtt. Men de selger det fryst også, bare billigere. På noen butikker er pakken med laks opptint av butikken selv, så du betaler ekstra for at de skal tine maten, sier hun.

Hun kommer også med et annet tips om hvorfor man skal kjøpe fisken fryst.

– Den går ikke ut på dato.

Men for Vigdis Azaouzi, så frister det ikke noe særlig å kjøpe fisken fryst. Hun forteller at hun har funnet et knep for å få fisken til å holde seg lengre, til tross for at den kan være ferskvare.

– Ja, det er jo selvfølgelig litt dyrere. Jeg kjøper den fersk, kutter den opp og putter den i småposer. Så tar jeg den i fryseren. Jeg husker på når jeg kjøpte den og hvordan fisken så ut. I frysedisken vet du ikke hvordan fisken ser ut før du tar den ut av emballasjen, forteller hun.

For henne går det i fisk to ganger i uka, hun er spesielt glad i laks og reker.

– Vi er kun to stykker, så da går det selvfølgelig ikke så mye utover økonomien.

Rundt bordet sitter også Adele Ryeng, Agnete Adele Stenland og Anne Baartvedt Kristensen. De er enig med Azaouzi at ferskvaredisken har beste smaken på fisk, men at det kan bli litt for dyrt i lengden.

Kristensen har tre barn og forteller at det er vanskelig å få nok fisk inn i hverdagen.

– Fire biter laks koster 100 kroner, og vi trenger mer enn fire biter for hele familien, forteller hun.

FERSK FISK: Fra venstre: Adele Ryeng, Agnete Adele Stenland, Anne Baartvedt Kristensen og Vigdis Azaouzi forteller at hvis de skal unne seg litt ekstra, går det i stekt steinbit og breiflabb. – Jo styggere breiflabb, jo bedre, flirer Agnete Adele Stenland Foto: Ida Sofie Sæter

Trenger ikke være kjedelig

Til tross for at den kjente matbloggeren er i byen i anledning Sjømatfest, har hun også tips til tromsøværingene som merker økte priser på andre matvarer enn fisk.

To som spesielt har kjent på dette, er studentene Eline Samnøy og Johanne Aas.

– Selv om man bare skal kjøpe tre ting på butikken, blir det raskt hundre kroner.

De er spesielt fortvilet over prisene på kjøtt.

– Jeg har blitt ufrivillig vegetarianer, sier Samnøy og ler.

Jentene forteller at kjøttet har blitt byttet ut med sopp og linser. Det er også spesielt én ting, som man alltid finner på kjøkkenet deres.

– Potet, fordi det kan brukes til alt, sier Aas.

Matblogger Thorsen forteller at hun har én type matvare som hun anbefaler alle studenter å ha på kjøkkenet.

– Det er veldig kjedelig, men havregryn er en av mine favorittingredienser.

Hun forteller at havregryn trenger ikke være kjedelig, om man bruker fantasien sin nok.

– Om du har en smoothie-blender, så kan du kjøre havregryn i den slik at det blir til mel. Da kan du bruke det i bakst, du kan bruke det i for eksempel pannekake, vafler, havrebarer, bake havregrøten og energikule. Det er enormt mye du kan gjøre.

Kan spare 100.000 kroner

Den tidligere fattige studenten forteller at ved å ta en titt i matavfallet kan man spare masse penger. Hun forteller at hun bruker samme metode i dag, til tross for at hun ikke lenger er student. Hun forteller at dette trikset fikk henne til å halvere matbudsjettet sitt.

– Det å prøve å ikke kaste så mye mat, planlegge handleturen bedre og sette sammen ukemenyer med samme ingredienser. Da kan du spare flere tusen kroner, sier hun.

En annen som fikk med seg foredraget var Gjermund Gustavsen. Han forteller at det ikke alltid er enkelt å følge tipsene i en hektisk hverdag.

– Jeg skal være så ærlig å innrømme at jeg ikke har vært så reflektert rundt matvareprisene, men man stopper lettere opp i en sånn tid. Det blir ofte takeaway til middag uansett, flirer han.

Gustavsen likte spesielt godt ett tips, som han skal ta med seg videre.

– Jeg likte at man skal gi samme behandling til voksne som barn, når det er noen måltider man ikke liker. Jeg kjenner mange voksne som skulle hatt den tilnærmingen. Det å ikke like sjømat som voksen er pinlig, sier Gustavsen og ler.

PÅ PLASS: Gjermund Gustavsen fulgte nøye under foredraget. Han forteller at han har planer om å prøve taco med fiskepinner i. Foto: Ida Sofie Sæter