– Etter to år med svak utvikling tror vi at vi får god vekst i boligprisene i Norge 2024. Et godt lønnsoppgjør som gir reallønnsvekst neste år vil virke positivt på prisutviklingen. Det samme gjør ventede rentenedsettelser, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Bransjeorganisasjonen tror boligprisene vil stige med 4 prosent neste år for hele landet.

Prognosene er for utviklingen i de nominelle boligprisene i løpet av 2023, altså desember 2023 målt mot desember 2024.

– Enkelte byer vil få en sterkere utvikling enn den nasjonale, og vi tror særlig Oslo og Stavanger vil skille seg ut, sier Lauridsen.

Men i andre enden av skalaen ligger Tromsø. Her forventer Eiendom Norge betydelig lavere prisvekst enn i andre store byer.

– Tromsø har hatt en svak utvikling i boligprisene i 2023, og de går inn i det nye året med en rekordstor tilbudsside. Det har også vært fullførte mange nye boliger i Tromsø det siste året, samtidig som befolkningsveksten ikke er like sterk som i andre deler av landet. Dette gjør at vi tror vi får en svak oppgang i boligprisene i Tromsø på én prosent i 2024, sier Lauridsen i en pressemelding.

Han trekker også frem at det er mindre usikkerhet rundt prisvekst, renter og bokostnader nå enn for et år siden.

Eiendom Norge organiserer eiendomsmeglerforetak, og står bak den månedlige boligprisstatistikken.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge Foto: Terje Pedersen / NTB

Sterkest i Stavanger og Oslo

Det ventes at det blir boligprisvekst i alle de store byene i 2024. Eiendom Norge tror samtidig at det blir sterkere vekst i Oslo og Stavanger enn i de andre store byene.

  • Oslo - oppgang på 6 prosent

  • Bergen- oppgang på 3,5 prosent

  • Trondheim - oppgang på 2,5 prosent

  • Stavanger - oppgang på 7 prosent

  • Tromsø - oppgang på 1 prosent

DNB venter 2–3 prosent vekst

DNB Eiendom kom med sine boligprognoser like før Eiendom Norge slapp sine spådommer.

– Når 2024 er lagt bak oss tror vi totalregnskapet vil vise at vi har et velfungerende boligmarked med svak vekst. Vi tror 2024 vil ende med en prisvekst på opp mot 2-3 prosent, sier DNB Eiendoms regionsjef i Oslo, Nils Robert Elven.

De tror fortsatt rente og høy prisvekst vil legge en demper på boligprisene i første del av 2024.

– Når rentenivået og prisveksten stabiliserer seg, og går nedover igjen, vil boligmarkedet skyte fart. I tillegg vil et godt lønnsoppgjør bidra til økt kjøpekraft i andre halvår 2024​, sier Elven.

Han mener også det vil ta tid før omsetningen av nye boliger tar seg opp, noe som kan legge press på bruktmarkedet på sikt.

Det kan bli en kjølig start på boligåret 2024, før markedet senere skyter fart, tror både DNB Eiendom og Handelsbanken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rentehopp

I høst har boligmarkedet i Norge vært preget av prisfall, noe som ikke er uvanlig på denne tiden av året. Eksperter har også trukket frem av det er mange usolgte boliger.

Renten er satt kraftig opp i løpet av 2023, og boliglån har blitt dyrere.

Norges Bank satt sist opp renten til 4,5 prosent forrige uke. Samtidig kom det ferske økonomiske prognoser, inkludert for boligprisene.

Sentralbanken venter at boligprisene skal stige med 1 prosent i 2024. Dette tar utgangspunkt i årsgjennomsnitt, og kan ikke sammenlignes direkte med Eiendom Norges spådom.

Handelsbanken kom nylig med boligprognoser, og venter «sterk boligprisvekst» i 2024. Banken venter en oppgang på 4 prosent i løpet av neste år, mens spådommen for årsgjennomsnittet er lik som Norges Banks.

Statistisk sentralbyrå (SSB) venter på sin side at boligprisene skal falle 2,2 prosent neste år.

Vanlig med oppgang

Boligprisene har stort sett steget hvert år de siste 20 årene. Det har vært noen få unntak, med finanskriseåret 2008 som det tydeligste eksempelet.

På samme tid for et år siden spådde Eiendom Norge at boligprisene skulle falle 3,5 prosent i 2023. Det ville vært den sterkeste nedgangen siden finanskrisen.

2023 har derimot overrasket med en sterkere boligprisutvikling enn det Eiendom Norge og andre eksperter hadde trodd. Tross mange rentehevinger og dyrere boliglån er man fortsatt 1,3 prosent i pluss for året før desembertallene kommer over nyttår.

Om prisene faller omtrent som normalt i desember, blir det enten svak oppgang eller svak nedgang i 2023.