Etter en dramatisk skredhelg som har kostet fire menneskeliv i tre ulike skred i tre kommuner i Troms, drar hele tre ministere nordover søndag:

Både justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) møter ordførerne i Lyngen rådhus klokken 16.

Nå krever ordførerne i Lyngen, Nordreisa og Karlsøy kommune tiltak på nasjonalt nivå.

Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen (Sp), sier at de skal starte med å orientere dem om situasjonen.

Anita Nyvoll (Ap), ordfører i Nordreisa kommune. Foto: Framtid i Nord

– Vi vil vise hvor kritisk og problematisk det er det vi står i, sier Johnsen.

Han mener noe av det som må vurderes er:

  • Innføre 0-visjon for antallet som dør av skred. Med tverrfaglig samarbeid.

  • Nasjonalt kompetansesenter på skredberedskap

  • Felles pushvarslingssystem for telefon

  • Lage nasjonal standard for hva som skal stå i varslene

  • Forskning på forebygging og hvordan man kan hindre at folk går i fjellet på utsatte dager tross kunnskap om skredfare.

Ordføreren i Lyngen mener en samlet nasjonal plan er svært viktig. Han peker på at når for eksempel flere kommuner sender varsel på SMS, så virker det litt mot sin hensikt.

– Jeg har selv fått varsel fra to kommuner i dag, og da kan det lett gi følelse av at det er spam, sier Johnsen.

Ordførerne opplever at det haster, for tusenvis av turister fortsetter å strømme ut i de livsfarlige, rasutsatte fjellene, forteller ordfører i Nordreisa kommune, Hilde Anita Nyvoll (Ap), søndag morgen.

– Vi kjenner på en avmakt, for det hjelper jo ikke at vi sender ut SMS om at det er ekstrem skredfare. Vi ser at særlig de utenlandske turistene går opp i fjellet likevel, sier Nyvoll.

– Det kan ikke lenger være opp til hver enkelt kommune sitt ansvar å sikre liv og helse på dette nivået, sier Nyvoll. Hun mener noe av det som bør vurderes er:

  • Nasjonal plan og nasjonalt ansvar for å forebygge skreddød

  • 0-visjon for antall mennesker som dør i skred

  • Felles sms-varsling

  • Mulighet for kommunene å forby ferdsel i skredutsatte områder

Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen (Sp). Foto: Helge Mikalsen / VG

Selv om ordføreren mener man skal fortsette å varsle på SMS om alvorlig skredfaren, opplever hun at det ikke går inn hos turistene.

– Jeg tror ikke det handler om at de ikke får det med seg. Dette er fjellvante folk, til og med skiinstruktører som trosser varslene og går på ski likevel. Men det er kanskje fordi skredfaren her er på et helt annet nivå enn det de er vant til. At det blir litt som at når vi sier at vi har dårlig vær her i Nord, så er det på et helt annet nivå enn når dere i Sør sier dere har dårlig vær, sier ordføreren.

– I går var det hundrevis som gikk ut tross varsling. I dag skinner solen på masse puddersnø, så i dag kommer tusenvis av turister til å gå ut, sier Nyvoll.

– Jeg får vondt i magen, for jeg venter bare på at neste telefon skal komme, sier Nyvoll.

For ordførerne tror ikke det er håp om noen snarlig bedring med tanke på skredfaren i fylket.

Statsminister Jonas Gahr Støre varsler søndag en gjennomgang av rutiner for varsling av befolkningen.

– Vi må gå igjennom rutinene for hva som varsles, og hvordan. Vi har den teknologiske muligheten, så dette skal vi få på plass, sier han til NRK.

Statsministeren påpekte samtidig at kommunene har anledning til å sende ut SMS med varsler om farer lokalt. Debatten har de siste dagene gått om disse SMS-ene bør komme fra nasjonale eller lokale myndigheter.

Også Mona Benjaminsen, ordfører i Karlsøy kommune, ønsker seg nasjonale tiltak.

– Så absolutt, sier Ap-ordføreren på telefon mens hun er på vei i båt til Tromsø for å møte statsrådene. På tur dit ser hun ganske mange turistbåter med folk som trolig har tenkt seg opp i fjellet.

– I går da jeg var på Reinøya lå det en turisbåt ikke langt fra området hvor det hadde gått skred. De var helt uvitende om det som skjedd.

Bare ved Ringvassøy, forteller Benjaminsen, ligger det søndag ettermiddag seks reiselivsbåter.

– Det er varslet høy skredfare og likevel ligger det i reiselivsbåter i dette området hvor det er bratt terreng og mange skavler. Det virker som om de ikke er informert eller så er de informert og bryr seg ikke, sier Benjaminsen.

Men samtidig tror hun det vil være umulig å håndheve skulle man forby folk å gå i fjellet.

– Fri ferdsel i naturen og allemannsretten er veldig norsk. Samtidig ser vi at den frie ferdselen kan bety fare for liv og helse og utfordringer for et eventuelt redningsmannskap. Når de blir utsatt for de samme farene, må man spørre om dette er organisert hensiktsmessig, avslutter hun.