Tre franskmenn i 60-årene er døde etter at et snøskred gikk i Lyngen torsdag.

– Her snakker vi om erfarne skigåere som er ute i fint vær og flotte omgivelser. Det har aldri vært skred i dette området. Her er mennesker som så sine ektefeller forsvinne. Nå trenger de ro, sier kommuneoverlege Hans-Olav Holtermann Eriksen til VG like før klokken 22 torsdag kveld.

Han forteller at det var ti stykker i reisefølget på Norgesturen, men én valgte å bli hjemme i stedet for å dra på skitur denne dagen.

På skytterhuset i Lyngen ble de seks overlevende etter skredet tatt hånd om av leger, sykepleiere og psykolog etter hendelsen. Det er to av dem som har mistet sine ektefeller, sier Eriksen.

– Vi begynte å gjøre klar overnattingsfasiliteter til dem, men de ønsket heller å reise tilbake til der de overnattet. Vi har en fransk sykepleier tilgjengelig og har en ambulanse i beredskap like ved dem dersom det skulle være noe. De skal føle seg trygge og ivaretatt, understreker kommuneoverlegen.

VG har vært i kontakt med politiets operasjonsleder Karl-Erik Thomassen som bekrefter at to i turfølget har mistet sine ektefeller.

Erklært døde på stedet

Politiet fikk melding om skredet klokken 14.30, av en person som var del av turfølget på ti stykker i de mye besøkte Lyngsalpene.

– Vi landet i skredet med luftambulanse og lege. Da legen landet, erklærte han tre personer død, sier Thomassen.

Alle pårørende er ennå ikke varslet.

Skredet skjedde én dag før Lyngen kommune ifølge TV 2 skulle starte med SMS-varsling om farene i fjellet.

Skredet gikk i Beretlia ved Lyngseidet.

– Tragisk inngang på påsken

Ordfører i Lyngen kommune, Dan-Håvard Johnsen, opplyser til VG at kommunen har satt krisestab.

– Dette er en forferdelig tragisk inngang på påsken. Det er en risiko med å gå i fjellet, og den risikoen resulterte i et tragisk utfall i dag. Vi er trent i disse situasjonene og har et turfølge å ivareta nå.

Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at ambulansehelikopter både fra Tromsø og Harstad har vært på rasstedet. Det er ifølge sykehuset klokken 16.02 foreløpig ikke meldt om at noen fra turfølget trenger behandling på sykehus.

Stor skredfare

Det har de siste dagene gått en rekke skred flere steder i landet – i Møre og Romsdal hele åtte skred i løpet av ett døgn på onsdag.

Fredag er skredfaren betydelig på Sunnmøre og i Indre Fjordane, på Helgeland og i Troms og Finnmark. Risikoen vil være høy også inn i påsken.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin varslingstjeneste Varsom.no har sendt ut oransje farevarsel for snøskred i området, som gjelder både torsdag og fredag.

Gilbert: Advarte kraftig

Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø advarte mandag denne uken om skredfaren i Troms.

– Skredsituasjonen i Troms som enormt farlig. Et skred kan gå i over hundre kilometer i timen og veie flere tusen tonn, advarte han.

VG har vært i kontakt med Gilbert torsdag ettermiddag.

Han skriver på SMS at sykehuset er i en hektisk fase nå. Han opplyser videre at varsom.no melder om faregrad 3 i hele Troms i dag, de siste ti døgn og gjennom hele helgen.

Maksimal faregrad er 5.

– Den høyeste er ekstrem sjelden og er plassert utenfor skalaen, opplyser Gilbert.

Ifølge varsom.no benyttes faregrad 5 i beredskap ved for eksempel skred mot vei, bane, infrastruktur og bebyggelse.

– Faregrad 3 og 4 er de reelt farligste. Det vi har hatt de siste 11–12 døgn er faregrad 3. Flest omkommer ved faregrad 3, opplyser Gilbert til VG torsdag ettermiddag.

De første åtte til 10 minuttene etter at man er helt begravd av et snøskred er avgjørende og forulykkede blir derfor avhengig av andre faktorer enn redningsmannskaper for å overleve, som for eksempel å bli gravd opp av et eventuelt turfølge, understreker Gilbert.

– Vi rekker aldri frem innen den tiden som er nødvendig for å overleve et snøskred når man er helt begravd, sier Gilbert.

Skred kan gå i all slags vær

En hund fra Norske redningshunder var på vei til skredet i Lyngen torsdag. Men de rakk ikke fram før de tre ble erklært døde.

Beredskapsleder Stig Mebust forteller at det er stor snøskredfare flere steder i landet nå. Spesielt i Møre og Romsdal og Troms.

– Vi er redde for at folk ikke tar advarslene på alvor og at dette kan bli en farlig påske. Det er viktig at alle følger med på Varsom.no og setter seg godt inn i skredvarslene, sier Mebust.

I noen tilfeller kan det holde å bare slå en spade ned i snøen for at et skred utløses, forklarer han.

– Noen ganger er det veldig lite som skal til. Varsom.no er veldig viktig. Gå inn og sjekk uansett hvordan været er. Det kan gå skred i dårlig vær og i strålende solskinn, sier Mebust.