Tirsdag ettermiddag ble det klart at Lars Tore Norberg fratrer som enhetsleder for Flyktningtjenesten. Fratredelsen skjer med umiddelbar virkning. Norberg vil motta fire måneders lønn fra Tromsø kommune.

– Det har vært mye støy rundt Flyktningtjenesten i media og internt i kommunen. Jeg mener at organisasjonen nå trenger ro for å fortsette sitt gode arbeid, sier Norberg.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen bestilte i april en intern gjennomgang av Flyktningtjenesten i Tromsø kommune i kjølvannet av at en tidligere ansatt fra enhetens ledersjikt har tilstått grovt bedrageri. Det er snakk om bedrageri av 4,5 millioner kroner. 2. juni presenterte kommunen rapporten etter den foreløpige granskningen av Flyktningtjenesten. Hilmarsen beskriver funnene som alvorlige.

– Som moderne leder gjør jeg ikke alle oppgavene selv, men delegere og samarbeider med andre. Likevel er det jeg som leder som har ansvaret. Jeg vet at Flyktningtjenesten som organisasjon klarer seg uten meg. Men for min egen del er det vemodig å slutte nå, sier Norberg til iTromsø.

Han har vært ansatt i Flyktningtjenesten siden 2001.

Granskes fortsatt

Konstituert kommunaldirektør Svein Arne Johansen for utdanning forteller at fratredelsen er en avtale som er inngått mellom Lars Tore Norberg og byrådslederen.

– Granskningen av Flyktningtjenesten er ikke ferdig ennå. Det er viktig å skape ro i en slik prosess. Jeg er glad vi raskt har kommet fram til en avtale som er tilfredsstillende for Tromsø kommune. Vår viktigste oppgave nå er å sikre at de mange som mottar tjenester fra Flyktningtjenesten får dette, sier Johansen.

Konstituert leder

Enhetsleder Inger Anita Markussen for Voksenopplæringen er konstituert som enhetsleder for Flyktningtjenesten inntil kommunen finner en ny.

– Voksenopplæringen jobber med noe av det samme som Flyktningtjenesten og valget falt derfor på Markussen. Vi skal nå vurdere hvordan ledelsen i enheten skal være fremover, sier

– Var det nødvendig at Norberg forlot sin stilling for å kunne bygge opp troverdighet i Flyktningtjenesten?

– Jeg har ikke følt at Flyktningtjenesten har manglet troverdighet. Lederen har tatt ansvar og trer til side, sier Johansen.

Sjekker millioner

Under den foreløpige granskningen av Flyktningtjenesten ble det blant annet pekt på flere forhold som går på brudd på reglene om offentlige anskaffelse. Det vil si kjøp av tjenester hvor tilbudet ikke har blitt lagt ut på anbud.

I rapporten er det sett på anskaffelser med en årlig sum per leverandør på kr 500.000 kroner eller mer i perioden 2009 til april 2015. Granskerne stiller spørsmål ved innkjøp for mer enn 56 millioner kroner.