LUNHEIM: Onsdag kveld holdt Terrassen borettslag sin årlige generalforsamling. Der ble det besluttet at leilighetene Tromsø kommune eier i borettslaget kun skal leies ut til ansatte i Tromsø kommune.

I innkallingen til generalforsamlingen er de innkommende sakene til møtet listet opp. Der har en av beboerne fremmet forslaget. I en mail til styret skriver vedkommende:

– Ønsker at generalforsamlingen skal vurdere følgende forslag: Kommunale leiligheter i borettslaget skal kun leies ut til ansatte i kommunen.

I innstillingen skriver styret:

– Styret støtter forslaget og vil be kommunen forholde seg til dette innen 31.12.15. Ber generalforsamlingen å tiltre forslaget.

Mye bråk

iTromsø har snakket med flere av dem som var til stede på møtet. Bakgrunnen for vedtaket skal være at det har vært flere beboere i kommunens leiligheter som gjentatte ganger har brutt borettslagets vedtekter.

– Det har tidvis kommet et forferdelig spetakkel fra leilighetene. Det føles utrygt og det er fryktelig slitsomt, sier en av beboerne i borettslaget. Hun ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk i avisen, fordi hun er redd for å bli kalt rasist.

– Det er ikke det dette handler om. Det handler om at beboerne kommunen plasserer i leilighetene ikke følger vedtektene, slik vi andre gjør, sier hun.

Vil ikke kommentere

Det skal ha vært 57 personer med stemmerett til stede. Forslaget ble vedtatt med to-tre stemmer imot.

Styreleder Tore Karlsen i Terrassen borettslag ønsker ikke å kommentere saken overfor iTromsø.

– Det er noe vi skal jobbe med internt i styret, sier han.

Heller ikke styremedlem Bård Monsen som var referent under møtet ønsker å kommentere saken.

– Ikke lov

BONORD er forretningsførere for Terrassen borettslag. De vil ikke kommentere styrets vedtak fordi de ikke kommenterer pågående kundeforhold.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at loven er veldig tydelig. Det er ikke lov for et borettslagsstyre å sette en slik begrensning. Kommune, fylke og staten er såkalte juridiske eiere og bestemmer selv hvem som skal bo i leilighetene, sier kommunikasjonssjef Kim Nordli i BONORD.

Ifølge Nordli sier loven også at styrene i borettslagene skal godkjenne beboerne som kommune, fylke og staten velger å plassere i borettslaget.

– Men de vil naturlig nok ha begrenset innsyn i beboernes historikk. Det hviler derfor et stort ansvar på kommunene i deres utvelging, slik at de som blir plassert i borettslagene, har god nok bokompetanse,.De skal selvsagt også følge borettslagenes vedtekter og ordensregler som alle ande beboere, sier Nordli.

– Stigmatiserer kommunale leietakere

Enhetsleder ved Boligkontoret i Tromsø kommune, Roar Stangnes, synes generalforsamlingens vedtak er beklagelig.

– Vi velger å tro at dette må bero på en misforståelse. Et slik vedtak stigmatiserer de kommunale leietakerne på en urettferdig måte, samt at de utestenges fra å kunne leie i ordinære borettslag, forklarer han.

Stangnes forteller at det nå vil være naturlig for kommunen å gå i dialog med borettslaget.

– Vi ønsker å få avklart hva som ligger til grunn for vedtaket, utdyper han.

Enhetslederen forklarer videre at generalforsamlingen heller ikke kan bestemme hva kommunen skal gjøre med de ti leilighetene kommunen disponerer i borettslaget.

– Vi kan ikke se at vedtaket er juridisk holdbart, konstaterer han.

– Har Terrassen borettslag tatt kontakt med kommunen angående bråk og støy fra deres beboere?

– Vi har hatt noen henvendelser, men vi kan ikke se at de har vært av en slik art at dette skulle få konsekvenser for leieforholdet, svarer Stangnes.

Stangnes forteller at hvis det klages på kommunens leietakere, så tar kommunen kontakt med dem skriftlig, og opplyser om klagen som er innkommet.

– I mer alvorlige tilfeller blir det også invitert til møte hvor gjerne borettslaget og klager er representert. Ved gjentatte berettigede klager kan dette medføre at leieforholdet sies opp og leietaker flyttes. Heldigvis skjer dette sjeldent. De aller flere kommunale leietakere ivaretar sitt leieforhold på en god og tilfredsstillende måte, utdyper han.

BEKLAGELIG: Roar Stangnes mener vedtaket er uheldig. Foto: JAHANGIR AKASH