Tom Erik Forså (FrP), politisk rådgiver for byråd for byutvikling, har reist til landsmøtet for Frp på Clarion Hotel Oslo Airport. Møtet startet i går fredag, varer til i morgen søndag.

- Jeg representerer jo delegasjonen fra Troms, og vi har blant annet fremmet saker rundt samferdsel og kommuneøkonomi. Dermed var vi var veldig fornøyd med at partileder og finansminister Siv Jensen ga et stort hint om at det kommer flere bevilgninger til kommunene i revidert nasjonalbudsjett.

- Kommunepolitikk er åpenbart viktig, og økonomiske har det vært en nedgang i skatteinntekter som gir mange kommuner utfordringer. Så også i Nord-Norge. Da er det godt å vite at mer penger vil komme for å løse oppgavene.

Forså sier at delegasjonen fra Troms må understreke betydninga av at hele landsdelen i Nord er i vekst.

- Vi venter en eldrebølge, samt kostnader på både veier og annen drift i kommunene går opp. At den lokale skatteinngangen går ned får konsekvenser, og da er det bra at utfordringene dette gir til tjenesteproduksjonen møtes med sterke signaler om økte bevilgninger til kommunene.

Les også: Per Sandberg sier Frp hører hjemme i regjering

Nei til flyktninger

Dagen i dag startet med partilederens tale ved partileder Siv Jensen.

Den startet klokken ti og ble avsluttet like under én time senere.

Ikke uventet fikk bestemmelsene fra landsmøtet til Venstre og Arbeiderpartiet om å ta imot flere syriske flyktninger viet oppmerksomhet i Jensens tale.

- Frp sier nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger, men vi sier ja til å hjelpe til i nærområdene, uttalte Siv Jensen fra talerstolen.

Bekymringen rundt økt flyktningstrøm har også fylkeslaget i Troms og andre tatt med seg til landsmøtet.

- Dette er en utfordring i større byer, som Tromsø, der det allerede er en stor utfordring med boligmangel. Vi ønsker heller å øke støtten til nødhelp og innsats i nærområdene, sier Forså.

- Utfordring med bosetting og integrering, gjør at det er uforsvarlig å skulle ta inn 10.000 flyktninger ekstra. Hvis man skal være solidarisk ønsker vi heller å bruke mer ressurser der folk er.

Les også: Jensen taus om regjeringsspørsmålet

Kommunalt fokus

14:30 - 17:00 er temaet på programmet "FrP i kommunepolitikken".

Troms Frp er representert på landsmøtet med ti personer, hvorav sju er delegater.

Planen er ifølge Ole M. Johansen, gruppeleder for fylkestingsgruppa til FrP i Troms, å ta opp et par ting rundt samferdsel.

Delegasjonen fra Troms ønsker at mange av veiene som ble tilført fylkeskommunen i 2010 skal reverseres tilbake til statlig eierskap.

- Med tanke på det enorme etterslepet i vedlkehold av fylkesvegnettet som er i størrelsen 6-8 milliarder her i fylket, ønsker vi å foreslå igjen at staten tar ansvar for alle veier, også fylkesveiene.

- Dette må reverseres fordi staten er i bedre stand til å håndtere dette etterslepet, legger Tom Erik Forså til.

- Forvaltningen av veinettet er bedre hos staten enn fylket, som vi for øvrig ønsker å kvitte oss med.

Les også: Vil bruke 350 millioner kroner på veiforbedring

Les også: Siv Jensen: - Staten må finansiere eldreomsorgen

Fergeavløsningsmidler

- Det kom nylig fram at såkalte fergeavløsningsmidler nå blir tilgjengelige også på fylkesvegnettet, og vi ønsker å få disse til å gjelde i 40 år, og ikke 30, som nå er utgangspunktet, skriver Johansen i en pressemelding.

- Med det kan vi få lavere bompenger enn hvis det hadde vart i bare 30 år. Vi er prinsipielt fremdeles mot bompenger, men ser at der hvor en tunell erstatter ei ferge, vil vi kunne akseptere bompenger i størrelse av hva en fergebillett ville vært.