I dag har kommunen offentliggjort deler av rapporten som siviløkonom Leiv L. Nergaard har gjort på Troms Kraft.

Den delen som er offentliggjort er de såkalte mandat 1 og mandat 6.

Mandat 1 omhandler kjøpet av aksjer i Salten Kraftsamband AS og i Nordkraft AS mens mandat 6 gjelder avtalen med Jämtkraft AB om salg av aksjer i Troms Kraftforsyning & Energi AS.

Hemmelig navn

Når det gjelder førstnevnte, altså kjøpet av aksjer i Salten Kraftsamband og i Nordkraft, så vedtok styret og bedriftsforsamlingen i TK i juni 2010 at man skulle betale nesten 2,2 milliarder for minoritetsaksjepostene i de to selskapene.

Prosjektet var så hemmelig at det fikk et eget navn internt - "Rokkan".

Her konkluderer granskingsledelsen med at styret i TK først utsatte investeringen,  men vedtok likevel en uke senere et oppkjøp uten ytterligere analyser.

Var skeptisk

Dokumentasjonen viser at daværende konsernsjef Oddbjørn Schei var skeptisk til å finansiere oppkjøpene gjennom en kortsiktig gjeld. Schei ville først ha på plass nødvendig egenkapital, men styret tok ikke noen finansieringsforbehold før sitt vedtak.

Dokumentasjonen viser også at det var dårlig kommunikasjon mellom Troms Kraft og eierne Troms fylkeskommune og Tromsø kommune forut for vedtaket. Det gikk blant annet på at man ikke var tydelig nok på at ny egenkapital var nødvendig for å kunne gjennomføre kjøpene. Totalt ble 92 prosent av den bokførte egenkapitalen brukt.

Videre heter det i rapporten at bedriftsforsamlingen vedtok investeringen uten å behandle investeringsplanen - fordi de aldri fikk den fremlagt.

Vurderte fusjon

Administrasjonen i Troms Kraft vurderte også fusjon med de to selskapene Salten Kraftsamband og Nordkraft. Hovedårsaken til det var at man så store synergieffekter. I stedet endte det med et kjøp av aksjeposter på henholdsvis 23,7 og 33,3 prosent - en ordning som reduserte muligheten for besparelser betydelig.

Videre heter det at kjøpene ville gi en negativ effekt på TKs resultat, samt forverre likviditetseffekten helt fram til 2020.

I den samme perioden ville også egenkapitalandelen og totalkapitalrentabiliteten bli svekket.

Granskerne konkluderer med at administrasjonen likevel betegnet oppkjøpet som strategisk viktig og økonomisk interessant. Denne anbefalingen fulgte styret.

Brøt loven

Når det gjelder salget av en tredjedel av Troms Kraft og Energi til Jämtkraft AB, konkluderer granskerne med at industrikonsesjonsloven ble brutt. Årsaken var at det — i tillegg til sin aksjepost på 33,33 prosent — også forelå aksjonæravtale som økte deres innflytelse i selskapet betydelig.

I en kommentar sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen at kommunen faktisk vurderer å ta opp saken i full bredde med Olje – og energidepartementet. Målet er å få omgjort eventuelt endret det aktuelle konsesjonsvedtaket.

For øvrig presiserer Hilmarsen at dette foregikk under den forrige ledelsen i kommunen. Her var varaordfører Gunhild Johansen (SV) den som håndterte saken fordi ordfører Arild Hausberg ble erklært inhabil. Årsaken var at TK var og er hans arbeidsgiver.

Den delen av granskingsrapporten som omhandler milliardskandalen i datterselskapet Kraft og Kultur er foreløpig ikke offentliggjort.

Oddbjørn Schei i TK. Foto: Ronald Johansen