– Jeg har kjøpt 12 billetter til meg og venninnen min. Jeg skal både se åpningsfilmen om Per Fugelli, avslutningsfilmen og ellers filmer fra ulike land og sjangere, sier Elisabeth Arnesen.

Spent på åpningsfilmen

Hun har vært på de siste seks-syv filmfestivalene. Hun har tatt seg fri én dag fra jobben for å se festivalfilmer, ellers skal hun bruke ettermiddager og kvelder.

– Jeg gleder meg til alle filmene. Man vet ikke helt hva får, det er det som er spennende med TIFF. Jeg er litt spent på åpningsfilmen («Per Fugelli – siste resept», red.anm.), jeg er usikker på om jeg kommer til å like den, sier hun.

Lengre kø i år

Arnesen var ikke den eneste som var tidlig ute i billettkøa på Aurora kino fokus, som strakte seg innendørs mot Tromsø bibliotek. Ifølge TIFF-produsent Vegard Krane, sto det rundt 50 mennesker i kø da han kom på kinoen klokka 07.15, og da billettlukene åpnet klokka 08.00, var antallet steget til 150.

– Hele TIFF-staben er mobilisert nå på morgenen, i tillegg har kinoen ansatte på jobb i billettlukene, i kassene på kiosken og som veiledere til billettautomatene. I år kan folk kjøpe billetter i hele syv billettluker i tillegg til automatene, forklarer Krane.

– Køa er lengre i år og det oppleves som flere folk og større trøkk, men stemningen er god, forteller TIFF-produsent Anja Rasmussen etter å ha delt ut Twist til tålmodige køståere.

Kjøpte 34 billetter

Claes Crossner var en annen av de ivrigste festivalgjengerne og var blant de første i køa. Han sikret seg en stor bunke billetter. Han har bodd i Tromsø siden 2006 og vært på de fleste festivalene.

– Jeg har kjøpt 34 billetter til meg og min kone. I år er første året jeg kan gå på TIFF som pensjonist, så planen er å se noen og tyve filmer. Da jeg jobbet, fikk jeg ikke sett så mange filmer, sier 73-åringen.

Testet datasystemet

Klokken 12.00 åpner billettsalget på internett. Tidligere år har systemet brutt sammen, TIFF-ledelsen er derfor spent på hvordan det går i år. Administrativ leder Astrid Aure sier de har gjort det som er mulig for å unngå at billettsalget på nett klapper sammen.

– Vi har gjort det vi kan for å sikre oss, og systemet er godt testet, sier Aure.