VG skriver i dag om trenden med å gi bankkort til stadig yngre barn og at Forbrukerombudet etterlyser regler for bruken av bankkort.

Det er forskjellig praksis hos de ulike bankene i Norge, men Sparebanken Nord-Norge har i praksis ingen nedre aldersgrense for hvor unge barn som kan få eget bankkort.

- Nei, det har vi ikke. Men vårt kort er i utgangspunktet beregnet for barn i alderen 8-13 år. Så er det opp til foreldrene selv å vurdere når barnet skal få eget kort, sier informasjonssjef Geir Håvard Hanssen ved Sparebanken Nord-Norge.

Stor interesse

Sparebanken Nord-Norge har hatt tilbudet om bankkort for 8-13-åringer i et knapt år nå. På den tiden har man utstedt 2.500 bankkort.

- Det viser at det er kjempestor interesse og at foreldrene har vurdert det dit hen at det er behov for et slikt kort. Vi er opptatt av å bidra til at barn kan lære å håndtere sin egen økonomi og at penger på et bankkort ikke er en utømmelig kilde, sier Hanssen.

Så trygt som mulig

Hanssen mener at sikkerhetsbestemmelsene for deres barnebankkort er så strenge at det er tryggere enn en vanlig pengebok.

- Vi vil at det skal være så trygt som mulig. Kortet kan bare brukes hvis det er penger på kortet og det er en maksgrense på 400 kroner i uka. Foreldrene har full kontroll på bruken og kortet kan heller ikke brukes på internett. Det er heller ingen sensitive opplysninger eller bilde på kortet. Det er i praksis en pengebok med 400 kroner i, sier Hanssen.

Strenge vilkår

At Forbrukerrådet forlanger at det utarbeides standardvilkår for barnebankkort, har ikke SNN noe imot.

- Vi har satt såpass strenge vilkår for dette at jeg tror vi uansett er innenfor de kravene som måtte komme, sier Hanssen.

Geir Håvard Hanssen, Sparebanken Nord-Norge. Foto: Tom Benjaminsen