I Tromsø har Ap, SV, MDG, Rødt og Senterpartiet blitt enige om en politisk plattform for å styre byen på de neste fire årene.

De er enige om å kjempe mot fattigdom, bygge flere omsorgsboliger og gi flere gater kvinnenavn.

Partiene har også blitt enige om å sette punktum for en svært krevende utbyggingssak, som har splittet kommunestyret på midten, også internt i flere partier.

I Romssa-erklæringen heter det nemlig:

«Ikke tillate nye felt med fritidsbebyggelse i områder med myr, fjære og matjord. Samarbeidspartiene vil ta vare på viktige natur, reindrifts- og friluftsområder.»

Ordføreren og broren er eiere

Det betyr at Tromsø kommune sier nei til den mest betente politiske saken i Tromsø de siste årene, nemlig bygging av en hyttelandsby i tilknytning til et tiltenkt alpinanlegg på Kvaløya.

Prosjektet har navnet «Arctic Center».

For å gjøre saken enda mer pikant, er de to største eierne av Arctic Center ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og hans bror, Knut Wilhelmsen. Til sammen eier de over 72 prosent av aksjene i selskapet.

Salg av hytter i en hyttelandsby skal etter planen finansiere bygging av et nytt, storstilt alpinanlegg.

Nå må de finne en annen måte å finansiere alpinanlegget, for Tromsøs nye flertall sier klart nei til planene.

VG har bedt om en kommentar fra Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen. Han skriver på en sms at han ikke deltok i diskusjonene under forhandlingene om det aktuelle punktet – men har ingen kommentar utover det.

I 2020 fikk den opphetede debatten om hyttelandsbyen, hvor Ap-ordførerens egne interesser sto på spill, nasjonal oppmerksomhet. Det gjorde den fordi Arbeiderpartiet var splittet i saken, og sto på vippen, og dermed kunne avgjøre saken. En beslutning som kunne få konsekvenser for deres egen ordføreres lommebok.

iTromsø kunne avsløre at ordføreren hadde tatt et opphetet oppgjør med egen partigruppe på bakrommet, etter de vendte tomlene ned for planene hans. Ordføreren beklaget i etterkant utbruddet.

– ABSURD: Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) reagerer på at posisjonen legger Arctic Center-hytteplanene dødt. Foto: Martin Lægland /iTromsø

Frp: – Absurd, politisk teater

Frps Bjørn-Gunnar Jørgensen har lenge vært en tilhenger av prosjektet. Nå sier han at han like gjerne kan gi opp.

– Dette er helt absurd, politisk teater. Vi har en ordfører som har jobbet og kjempet for å bygge et flott prosjekt for byen, med alpinanlegg og hyttelandsby. Han har brukt rikelig med både tid og penger på Arctic Center – et prosjekt Ap hele tiden har vært positiv til.

– Men så fort han ble ordfører, ble han dolket i ryggen av sine egne. Og nå gjør de det nok en gang.

Frp-politikeren reagerer på at Wilhelmsen aksepterer å bli ordfører med en politisk plattform, som går imot hans egne næringsinteresser.

Jørgensen advarer Wilhelmsen og de andre aksjonærene i Arctic Center om at han ikke kan ta deres støtte for gitt. Han reagerer også på at Wilhelmsen i valgkampen sa under NRKs folkemøte fra Tromsø at han var motstander av hyttebygging i urørt natur.

– Når ikke ordføreren selv vil bygge sitt eget prosjekt, hvorfor skal jeg ta kampen for han? Det får være måte på å være noen andres naive idioter, tordner han.

– Uaktuelt

SVs Sigrid Bjørnhaug Hammer (22) er Tromsøs nye varaordfører. Hun jubler over gjennomslaget i forhandlinger om å si nei til hyttefelt i områder med myr, fjære og matjord.

– Vi vet at Arctic Center og hyttelandsby ville ført til store klimagassutslipp, fordi planen var å bygge i myr. Det var uaktuelt for oss, sier den kommende varaordføreren.

JUBLER: Tromsøs nye varaordfører Sigrid Bjørnhaug Hammer er fornøyd med å sette et punktum i saken om Arctic Center. Foto: SV

Forrige periode var det store diskusjoner om prosjektet – mens Arbeiderpartiet var på vippen. Etter en opprivende diskusjon endte partiet med å si nei til prosjektet.

Hammer sier de ville ha en formulering konkret om at det ikke skulle bygges på områdene som ville bli berørt av Arctic Center – men Ap og Sp satt ned foten. Hun er likevel fornøyd med formuleringen som kom med.

– Den er helt tydelig. Det skal ikke bygges noen Arctic Center i denne perioden.

MOT ARCTIC CENTER: Marta Hofsøy i Arbeiderpartiet sier partiet ikke ønsker noen hyttelandsby på Kvaløya. Foto: Terje Bringedal / VG

Ap: – Vil ikke ha det

Aps nyvalgte gruppeleder, Marta Hofsøy, sier at politikken er i tråd med politikken Ap gikk til valg på – til tross for at partiet tidligere har vært delt i saken.

– Vi vil ikke ha det hyttefeltet, sier hun.

– For Aps del er det ingen endring. Vi har stemt for en slalåmbakke og et hotell, men mot hyttefeltet.

Hofsøy opplyser at ordfører Gunnar Wilhelmsen ikke deltok i forhandlingene om det aktuelle punktet, og forlot rommet da det ble diskutert.

– Det var ryddigst, sier hun.

– Hvordan tar han det at dere har blitt enige om en politisk plattform som påfører han et økonomisk nederlag?

– Gunnar er som resten av oss stolt over erklæringen, og står inne for den hundre prosent, sier hun.