Fyrtårnspriken er et initiativ fra Statsforvalteren og skal deles ut til den kommunen som jobber aktivt med å sikre gode oppvekstvilkår og gode fremtidsutsikter for barn og unge.

– Første gang vi delte ut prisen var i fjor. Da vant Hammerfest kommune og nå ønsker vi å gjøre dette til noe som skal utdeles hvert år, forklarer Gro Davidsen til iTromsø.

Davidsen er fyrvokter for fyrtårn barn og unge hos Statsforvalteren Troms og Finnmark. Hun kan forklare at Hammerfest fikk prisen sist år på grunn av deres iherdige innsats for god tilrettelegging for barn og unge under pandemien.

– Kommunen hadde et ekstra fokus på å holde barne- og ungdomstilbudene åpne under pandemien, i tillegg at de tilrettela med spesialtilpassede pressekonferanser for barn og unge, slik at de bedre skulle forstå hva pandemiens smitteverntiltak innebar, forteller Davidsen og fortsetter:

– Og det er noe av dette vi ser etter i år også, altså en kommune som strekker seg langt i jobben med barn og unge.

10 000 kroner til kommunes ungdomsråd

Prisen deles ut 27. februar 2023 på Statsforvalterens vintermøte. I tillegg til heder og ære vil de vinnende kommunen også motta 10 000 kroner som går til deres ungdomsråd. Det er ikke satt noen begrensninger på hva pengene kan brukes til.

– Ungdomsrådet i Hammerfest brukte pengene på å arrangere en stor sankthanskonsert, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva pengene kan brukes til.

Påmeldingsfristen er 27. januar og alle som vil kan foreslå hvilken kommune som fortjener prisen.

Åpne kriterier

Davidsen forteller at kriteriene som stilles til kommunene er åpne, slik at de får mange forskjellige forslag, men det er allikevel nødt til å være konkrete eksempler med.

– Det er nødt til å være noe kommunen har gjort, og ikke planlegger å gjøre, forteller hun.

Her kan du trykke for mer informasjon om kriteriene, og for skjema om påmelding.