Oslo Børs falt fra start onsdag, og nedgangen tiltok utover dagen.

Hovedindeksen falt til slutt 3,74 prosent.

Nedgangen har også tiltatt på de viktigste børsene i Europa utover formiddagen, hvor det nå er kraftig nedgang. Pilene peker også markant nedover på Wall Street ved stengetid på Oslo Børs.

– Bankuroen er tilbake

Oljeprisen svekket seg utover kvelden i går, og fallet har fortsatt sammen med nedgangen i aksjemarkedene onsdag.

– I går var det en god dag hvor ting hentet seg inn, men nå er frykten tilbake i markedene, sier investeringsstrateg Joakim Bernhardsen i Nordea til E24.

Han sier det er bankuroen som returnerer.

– Særlig har nok nyheten om at den største aksjonæren i Credit Suisse ikke vil investere mer i banken, økt usikkerheten.

Credit Suisse faller 16,99 prosent på Zürich-børsen like etter stengetid på Oslo Børs.

Det skjer etter at den største aksjonæren, Saudi International Bank, har utelukket å investere mer penger i banken, skriver Bloomberg.

Banken har i lang tid vært forfulgt av problemer. De siste fem årene har aksjen falt 90 prosent.

– Credit Suisse har vært i trøbbel i lang tid. Det er for så vidt ikke noe nytt. De ferske nyhetene med at eierne ikke vil inn med ny kapital, samt usikkerheten i verdensøkonomien, gjør at fokuset på det er et helt annet. Det er hovedgrunnen til at vi er ned på Oslo Børs i dag, sier sier sier kapitalforvalter hos Alfred Berg, Kristian Tunaal, til E24.

Flere oljeselskaper og oljerelaterte aksjer var med på å trekke Børsen ned. Det samme gjorde DNB, Norges største bank.

Slik endte dagen for noen av de mest omsatte aksjene:

  • Equinor falt 5,04 prosent

  • PGS falt 17,43 prosent

  • Aker BP falt 5,82 prosent

  • DNB falt 4,43 prosent

Kapitalforvalter Tunaal sier dette om bankaksjene på Oslo Børs:

– Vi synes disse er billige, ut i fra det vi vet nå. Det skal veldig mye til før de amerikanske regionale bankene kan smitte over på de norske bankene, sier Tunaal.

Oljeprisfall

Oljeprisen svekket seg tydelig i går kveld, og har ikke hentet seg inn onsdag.

Nordsjøolje (brent spot) handles for 73,84 dollar fatet. Det er nær 3,7 dollar ned siden midnatt og en nedgang på 4,82 prosent.

Det er den laveste oljeprisen som er registrert siden desember i 2021.

– Oljeinvestorer burde enn så lenge prise inn volatilitet, til det er mer klarhet om Feds rentebeslutning, sier Priyanka Sachdeva, analytiker hos Phillip Nova, til Bloomberg. Hun sier samtidig at fallet virker som en overreaksjon på Silicon Valley Bank-krisen.

Oljeprisen har svekket seg denne uken, samtidig som turbulens har preget både banksektoren og markedene generelt. Tirsdag kom det også nye inflasjonstall som viste at  prisveksten i USA kom inn på 6 prosent i februar, akkurat som økonomene hadde ventet på forhånd.

Både inflasjonstallene og bankuroen ble i går trukket frem av analytikere som forklaring på oljeprisfallet.

– Oljeprisene faller etter at en inflasjonsrapport som for det mest var på linje med forventingene sikret at det blir minst en renteøkning til fra Fed, sa Edward Moya, senioranalytiker hos OANDA, til Reuters i går.

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), holder et nytt rentemøte neste uke. forventningene i markedet er delt mellom heving på 0,25 prosentpoeng og ingen heving i det hele tatt, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy.

Kraftig nedgang i Europa

Ute i Europa har børsfallet også tiltatt utover formiddagen. Bankaksjer er igjen med på å trekke ned. Credit Suisse er blant storbanken som får hardest medfart på børs. Aksjen er ned mer enn 16 prosent i 16.45-tiden.

Slik ligger det an på de viktigste børsene i Europa ved 16.40-tiden:

  • DAX i Frankfurt faller 2,56 prosent

  • FTSE100 i London faller 3,15 prosent

  • CAC40 i Paris faller 2,89 prosent

  • IBEX35 i Madrid faller 3,44 prosent

  • FTSEMIB i Milano faller 3,6 prosent

Bankaksjer har hatt en rekke tunge dager i det siste, i kjølvannet av Silicon Valley Bank-kollapsen.

Santander (ned 5,63 prosent), BNP Parisbas (ned 8,24 prosent), Societe General (ned 9,97 prosent) og Unicredit (ned 7,21 prosent) er bare noen av de europeiske storbankene som faller tungt.

Flere europeiske bankaksjer, inkludert Credit Suisse, Societe General og Unicredit, har vært handelsstanset etter det kraftige fallet, ifølge CNBC.

Zaptec steg kraftig

Ellers på Oslo Børs skjøt elbilladerselskapet Zaptec opp onsdag.

Det skjedde etter at konkurrenten Easee har fått salgsforbud i Sverige. Easee fikk beskjeden om salgsforbudet fra det svenske Elsäkerhetsverket tirsdag ettermiddag, ifølge Dagens Næringsliv.

Zaptec-aksjen steg til slutt 19,25 prosent.

Bakgrunnen for beslutningen om salgsforbud er at Elsäkerhetsverket mener det er mangler med jordfeilvern hos Easees elbillader. Gründer og daglig leder i Easee, Jonas Helmikstøl, sier at laderne er trygge og at selskapet er sterkt uenig i beslutningen.