– Det er en helt forferdelig historie å lese, sier stortingsrepresentant for Høyre og leder for Høyres kvinneforum, Sandra Bruflot.

Hun har lest VG og iTromsøs sak om Renate og Anders som mistet sitt barn under fødsel på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i sommer.

Det skjedde i det som var en svært hektisk uke på fødeavdelingen. Andre kvinner som fødte i samme periode har blant annet beskrevet fødeavdelingen som kaotisk. De måtte blant annet føde på pauserom uten smertelindring.

Paret mener at barnet deres fortsatt ville vært i live, dersom det hadde vært bedre kapasitet på sykehuset.

Saken undersøkes av statsforvalteren.

– Når man skal oppleve det som er livets store underverk og noe som i utgangspunktet er veldig sårbart og krevende og så får det et sånt utfall, det er tragisk, fortsetter Bruflot.

– Vi hører om sprengt kapasitet og dårlig bemanning på fødestuene omkring i landet år etter år, også med Høyre i regjering. Er fødeomsorgen god nok i Norge?

– Renate og Anders har ikke opplevd at vi har verdens beste fødetilbud. Veldig mange opplever at det ikke er bra nok, sier hun.

MISTET SØNNEN: Renate og Anders forteller om den tragiske hendelsen på sykehuset i Tromsø. Foto: Ronald Johansen/iTromsø

– Må ta dette på alvor

Hun omtaler Renate og Anders’ historie som ekstraordinær.

Men Bruflot mener fødselsomsorgen ikke er god nok når kvinner opplever ikke å bli ivaretatt grunnet kapasitet.

Og fødselsomsorgen må styrkes, ifølge henne:

– Selv om fødselstallene går ned, så er vi eldre når vi føder, vi har mer kompliserte fødsler enn før, flere igangsettes og det er flere risikosvangerskap enn tidligere.

Hun legger til at finansieringen av fødetilbudet i Norge må gjennomgås.

– Vi må ta dette på alvor og jobbe med hva som kan gjøres for å få det bedre.

I gjennomgangen av det som skjedde ved UNN i sommer stiller Bruflot spørsmål ved om helse og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forsikret seg om at sykehusene hadde god nok beredskapsplan før sommeren.

– Sykehusene må ha grunnbemanning og beredskapsplaner og vi må utdanne og beholde flere jordmødre.

Jordmor om fødesituasjonen på UNN: - Uholdbar

Kjerkol skriver i en e-post til VG at hun har hatt dialog med helseregionene og at hun før sommeren ba om å bli orientert om ferieavviklingen ved føde- og barselavdelingene.

– Dette var for å bli oppmerksom på om det var spesielle problemområder, blant annet stengte avdelinger. Etter sommeren har jeg bedt om en tilbakemelding på om ferieavviklingen gikk fint. Saken i Tromsø pekte seg ut som en svært alvorlig hendelse.

– Nedprioritert

Renate spurte tidligere denne uken Høyres Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om de kunne love at fødende kvinner aldri blir sendt hjem på grunn av manglende kapasitet.

Hun spurte også hva de skulle gjøre for å gi fødende i hele landet et bedre tilbud med nok plass og nok ansatte.

Da svarte Solberg blant annet at føden i Norge i det store bildet er veldig bra. Hun pekte på lavere dødelighet enn de fleste andre land i verden.

Støre sa blant annet at deres mål er at dette ikke skal skje og at det skal være trygt å føde i Norge.

Begge pekte på at utfordringer med tanke på personellmangel.

Svarene får Aïda Leistad Thomassen, leder i organisasjonen barselopprøret, til å reagere.

Hun mener ikke lav dødelighet er ensbetydende med god barselomsorg.

Lederen er takknemlig for at Renate og Anders orker å dele historien sin.

– Det er så viktig. Fødselsomsorg har vært nedprioritert i lang tid.

Til VG skriver Kjerkol at det ikke stemmer at det kuttes i føde- og barseltilbudet i Norge.

– Registrerte fødselsskader i Norge er redusert og det blir stadig tryggere å føde, skriver Kjerkol på e-post.

BARSELOPPRØR: Leder for Barselopprøret, Aïda Leistad Thomassen. Foto: Privat

– Vi forventer mer fra politikerne

Leistad Thomassen sier at de fra flere kvinner har hørt om at igangsettelser stoppes grunnet kapasitet.

– Og det kan få konsekvenser, mener hun.

Hun forteller også om kvinner som i kontakt med organisasjonen beskriver fødselen som traumatiserende fordi de ikke føler seg ivaretatt - og frykt på fødestuene, på grunn av kaotiske og hektiske tilstander.

– Vi forventer mer fra politikerne. Vi forventer at sykehusene følger nasjonale retningslinjer og veiledere. Vi forventer at politikerne anerkjenner at vi er i en helt kritisk situasjon. Vi kan ikke si at det er jordmormangel og at vi ikke får gjort noe med det nå. Problemet må prioriteres å løses.

Gjennomgang

Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap), skriver i en e-post til VG at det er grusomt å høre Renate og Anders fortelle om det de har opplevd.

– Hva gjør dere på politisk hold, for at det som Renate og Anders opplevde, ikke skal skje igjen?

– Det er viktig at tilsynsmyndighetene som nå gjennomgår saken, får frem hva som har skjedd og hva som sviktet. UNN må ta tak i det undersøkelsene eventuelt viser, for å forebygge at alvorlige hendelser skjer.

Hun legger til at regjeringen har igangsatt en full gjennomgang av føde- og barseltilbudet, som blant annet vil se på organisering, tilgang på fagfolk og finansiering.

GJENNOMGANG: Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap), sier at regjeringen har igangsatt gjennomgang av føde- og barseltilbudet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

På spørsmål om det de andre kvinnene også opplevde ved UNN i sommer, og om statsråden mener dette er trygg og verdig fødselsomsorg, svarer hun at hun har respekt for opplevelsene som formidles.

– Sykehusene har i oppgave å gi et føde- og barselstilbud hvor det skal være trygt og forsvarlig å føde. Det forutsetter jeg at de gjør.

Også Kjerkol peker på at det må sørges for god rekruttering av leger og sykepleiere, og nok utdanningsstillinger som jordmødre. Dette er særlig viktig i Nord-Norge, understreker hun.

– Regjeringen har derfor opprettet 45 nye studieplasser på medisin i Tromsø, og 500 nye studieplasser for sykepleie.

– Kapasitetsproblemer ved fødeavdelinger under sommeren går igjen som en utfordring år etter år. Hvorfor styrkes ikke dette tilbudet?

– De gode fagfolkene våre kan ikke jobbe hele tiden, de må også få ferie. De aller fleste stedene i landet har ferieavviklingen gått bra, men det kan være krevende når antallet fødsler blir høyt akkurat i ferietiden.

Hun legger til at helseforetakene har ansvar for å planlegge for slike svingninger.