– Dette er enda en sak som viser at det først og fremst ikke handler om en ukultur i regjeringen, men at vi har en egen politikerklasse som opptrer på en måte som viser manglende respekt for den rollen og tilliten de har, sier Seher Aydar.

Hun er stortingsrepresentant for Rødt og medlem av kontrollkomiteen på Stortinget.

Dette kommer etter at E24 publiserte saken om at Erna Solbergs ektefelle, Sindre Finnes, kjøpte og solgte aksjer i flere store børsnoterte selskaper mens Solberg var statsminister.

Enkelte av Finnes aksjekjøp har tidligere blitt omtalt.

– Nå har kontrollkomiteen fått enda en sak på sitt bord. Bunken blir større og større, sier Aydar.

Orienterte statsministerens kontor

Blant de rundt 20 selskapene Finnes eide eller handlet aksjer i, var laksegiganten Mowi og våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen. Aksjonærregisteret viser også at han handlet aksjer i bombrikkeselskapet Q-Free, rederiet Wallenius Wilhelmsen, tørrlastrederiet Western Bulk.

Gjennom Solbergs to perioder som statsminister kjøpte Finnes også flere aksjer i aluminiumsgiganten Hydro. Staten er største eier i Hydro.

– Da Erna ble statsminister i 2013 hadde jeg, etter avtale med Erna, en diskusjon direkte med daværende regjeringsråd Nina Frisak og hennes medarbeidere i embetsverket på Statsministerens kontor om mine aksjer. Deretter solgte jeg aksjer i flere selskap, og orienterte kontoret om hvilke aksjer jeg beholdt, sier Finnes til E24.

Under Solbergs regjering hadde både statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere plikt til å melde fra til sitt departement dersom de eide, kjøpte eller solgte aksjer.

I 2017, blant annet etter en Dagbladet-artikkel, solgte Finnes seg ut av bombrikkeselskapet Q-Free og flere andre selskaper, og satt igjen med aksjer i syv selskaper. NRK har også tidligere omtalt at Finnes eier aksjer.

– De få – sammenlignet med tiden før og etter hun var statsminister – kjøp og salg som ble gjort i denne perioden forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, sier Finnes til E24.

Solberg sier via sin rådgiver at hun har vært godt kjent med at ektemannen eier aksjer. «Vi er ikke kjent med noen saker hvor hun var inhabil på grunn av Sindre Finnes aksjeeierskap», sier pressesjef Cato Husabø Fossen.

Kontrollkomiteen neste

Rødt-politiker Aydar er fortvilet over antallet saker knyttet til habilitet.

– Jeg opplever at jo flere saker som kommer, jo mer problematisk blir hele komplekset, sier hun til E24 torsdag kveld.

– Dette viser at det er flere spørsmål som må besvares, sier hun.

Venstres Grunde Almeland, som er saksordfører i kontrollsaken på Stortinget, sier at Erna Solberg uansett skal delta i høringen.

– Hovedproblemstillingen for kontrollkomiteen er å se på rutiner for habilitet i den nåværende regjeringen, men vi har varslet at vi vil se på tidligere rutiner også. Det er naturlig at Erna Solberg deltar på høringen. Det har vi allerede varslet. Og dermed blir det naturlig at vi stiller spørsmål om også dette i høringen, sier han.