Etter fire års drift og tusenvis av turister, oppdaget ledelsen på Thon Hotel Tromsø at parketten i spisesalen og på rommene var ødelagt og full av huller. Det resulterte i nedsliping og skilting for å gjøre gjestene oppmerksomme på problemet.

Godt skodd

– Vi ser at turistene som kommer for å oppleve vinter-Tromsø er godt skodd. De fleste har brodder eller sko med pigger. Så lenge disse brukes på steingulvene eller i de teppebelagte korridorene, blir det ikke merkbare skader. Men med tregulvene er det annerledes, konstaterer Schei Lillegård.

Les også: Har hatt over 50 oppdrag på ei helg

En bevisstgjøring

Hun presiserer at hotellet ikke har innført et absolutt forbud mot pigger. Men hotelldirektøren ser at skiltingen gir resultat.

– Den er ment som en bevisstgjøring om hva som skjer når så mange valser inn over gulvene. Hos oss står frokostsalen åpen slik at den er mye i bruk. Og da ble slitasjen deretter.

Ingen sure miner

Aid Schei Lillegård har ikke fått én eneste kommentar siden skiltet ble satt opp etter nyttår. I stedet opplever hun at gjestene tar av piggene og sågar skoene når de skal til frokost.

– Sånn sett har vi oppnådd det vi ønsker, konkluderer Thon-sjefen.

Les også: Englevakt på glatta

Følger opp

Eier av Vertshuset Skarven, Jan Klev, har også satt opp en anmodning om at gjestene ikke har piggene ute:

– Vi opplyser at Skarven er en piggfri sone. Spesielt etter oppussingen ønsker vi at de ulike stedene ikke skal ødelegges raskere enn ved vanlig slitasje.

God idé

Klev sier at han foreløpig kun har en plakat med norsk tekst.

– Men vi ser at det må mer synlige element til for å stoppe piggbrukerne. Hos oss har vi erfart at også steingulvene blir ødelagte – spesielt fugene mellom flisene. Med skilting blir forhåpentlig forholdene bedre og gulvene får lenger levetid, sier Jan Klev.

PIGGFRI: Aid Schei Lillegård har innført piggforbud på hotellet i Grønnegata. Det tar gjestene hensyn til og sågar setter uteskoene – med pigger – på utsiden av frokostsalen. Foto: John Strandmo Foto: John Strandmo