Arkitektfirmaet Asplan Viak, som skal følge opp prosjektet gjennom kontraheringen, byggefasen og garantifasen - har allerede gjort et anslag på godt over 300.000 årlige besøk i anlegget. Dette tallet fester ekspertene bak den nye rapporten ingen lit til.

– Vi vil hevde at det er til alt overmål optimistisk å tro at Tromsø i overskuelig fremtid vil få landets absolutt best besøkte badeanlegg, slår de fast.

LE SOGSÅ: Badeland ute på anbud

Kvalitetssikrer tall

Bak den nye rapporten, som altså skal kvalitetssikre økonomien i et nytt badeanlegg på Templarheimen, står daglig leder for Drammensbadet, daglig leder i Østfoldbadet samt direktør i stiftelsen Trondheim Pirbad.

– For oss har det vært viktig å kvalitetssikre tall - dette er en stor investering og gode analyser er viktig. Derfor har vi fått utarbeidet denne rapporten, sier kultur- nærings- og idrettsbyråd Jonas Stein (V).

Sammenligner

I rapporten sammenligner badesjefene estimerte besøkstall i Tromsø med sine respektive anlegg. Her fremgår det at pirbadet i Trondheim og Drammensbadet har henholdsvis 235.100 og 235.000 årlige besøk i folkebadet. Tromsø skal, til tross for at byen og omlandet er atskillig tynnere befolket, ha mellom 230.000 og 325.000 besøk. Dette tallet nedjusteres derfor til 250.000.

– Det er et nøkternt anslag. Når vi vet at Nordlysbadet i Alta har 120.000 besøkende i året, og befolkningen der er en tredjedel av det vi har i Tromsø, samtidig som Alfheim svømmehall i dag har 170.000 besøk i året, sier Stein.

Optimist

Inntekter og driftskostnader er i den nye rapporten estimert til henholdsvis 25,56 og 25,80 millioner kroner. Med 250.000 besøk mener byråden at regnestykket vil gå opp.

Vi drifter ikke et slikt anlegg for å tjene penger, mens for å gjøre Tromsø til en attraktiv kommune å bo i og besøke. Det lille underskuddet er et teoretisk anslag, og jeg tror det vil være mulig å gå i balanse, sier Stein videre.

Alfeheim er et trist eksempel på hvordan dårlig kommuneøkonomi skaper etterslep i vedlikeholdet. Stein mener det er viktig å unngå at det skjer igjen, når kommunen investerer tungt i nytt et splitter nytt anlegg.

– Blir det organisert som et eget driftsselskap, beholder man inntekstene i selskapet, slik at det alltid vil være penger til vedlikehold. Sånn kan man unngå å få det etterslepet man i dag har på Alfheim, sier han.

OPTIMIST: Byråd Jonas Stein (V) mener badeland er økonomisk forsvarlig. Foto: Gudrun Gulldahl