Kommunestyret i Tromsø så langt fremover da de fastsatte samfunns- og arealdelen av planprogrammet til kommuneplan 2015-2026. For man så ikke bare 12 år fremover i tid, men helt fram til 2044.

- Da er kommunen 250 år og prognosene for befolkningsutviklingen tilsier at vi kommer til å være 120.000 innbyggere. Vi må altså planlegge for 50.000 nye innbyggere. Det er en formidabel oppgave og da er dette en god måte å planlegge på, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

- Hvis vi tar en mer moderat vekst, så kan vi si at vi er 100.000 innbyggere i 2044. Da legger vi på oss et drøyt Harstad på 30 år og det må man kunne anse som realistisk, sa partifellen Lars Echroll.

Hilmarsen talte fra talerstolen varmt for at byen trenger et fremtidsrettet transportsystem og understreket viktigheten av å ikke spre byen for mye utover.

- Vi må bygge tettere for å nå de målene vi har og ha fokus på de tre knutepunktene Sentrum, Breivika og Langnes.

Og det kan saktens trenges planer ettersom byrådet tar høyde for minimum to nye hovedveier, fire nye tunneler, 20.000 boliger, 60 barnehager, 5 skoler, 10 sykehjem og 16 idrettshaller.

Byrådsleder Hilmarsen slo også fast at hvis begrepet ”Arktisk hovedstad” skal gi mening, så må de næringene som skal utnytte ressursene i nord i fremtiden gis en sjanse til å vokse her i byen. Men Gunhild Johansen i SV var ikke helt enig i det.

- Vi skal selvsagt legge til rette for næringslivet, men hvis det skal være hovedmål for denne planen så tror jeg at innbyggerne vil reagere, sa Johansen.

- Vi kommer til å være den største og viktigste kommunen i Nord-Norge. Men da må vi legge til rette for veksten. Da må vi ha fokus på blant annet boliger. Boliger er næringspolitikk, sa Magnar Nilssen (Ap).