YS og LO er enige med arbeidsgiverforeningen Spekter i årets innledende forhandlinger om lønnstillegg, kompetansesatsing samt AFP og slitertillegg.

– Med dette resultatet i ryggen har vi et godt utgangspunkt for å sikre våre medlemmer økt kjøpekraft i de kommende lokale forhandlingene, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, forhandlingsleder for YS Spekter, i en pressemelding.

Resultatet i korthet:

  • Generelt tillegg til alle på minst 1.950 kr.

  • For alle med grunnlønn på 417.726 kroner eller mindre, et ytterligere lønnstillegg på 4.875 kroner per år.

  • I de virksomheter som har privat AFP etableres et slitertillegg for ansatte som går av med pensjon ved 62, 63 og 64 år. Dette er i tråd med ordningen i NHO-området.

  • Partene skal arbeide for å sikre det fremtidige kompetansebehovet og for å øke organisasjonsgraden i arbeidslivet.

– Vi er fornøyd med å ha kommet til enighet med LO, Unio, YS og SAN i de innledende sentrale forhandlingene, sier forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter til NTB.

For helseforetakene skal lønnstilleggene avtales i egne forhandlinger senere i vår, så dette gjelder ikke ansatte i helseforetakene. Forhandlingene ellers fortsetter nå i den enkelte virksomhet, og skal være ferdigforhandlet innen 9. mai klokken 15.

De sentrale innledende forhandlingene mellom YS Spekter og Spekter gjelder lønnsoppgjøret for 14 000 YS-medlemmer i Delta, Finansforbundet, Parat, Negotia, STAFO og Yrkestrafikkforbundet ansatt i blant annet NSB, NRK, Avinor, Norges Bank, Studentsamskipnader, Vinmonopolet, Innovasjon Norge, Trygg Trafikk, Posten, barnehager, teatre og museer.