Dette er omtrent fem prosent av den totale mengden saker som kom inn i Norge i fjor.

Det ble gjort vedtak i 254 saker i Troms i fjor, der 87 fikk medhold og 167 fikk avslag. Det er viktig å merke seg at det er åtte måneders saksbehandlingstid på innkomne saker, og at sakene det derfor er fattet vedtak i dette året, ikke nødvendigvis har kommet inn samme år.

I tillegg er det i snitt 11 måneders saksbehandlingstid for å fastsette endelig erstatning. I Troms ble det i fjor utbetalt 51.358.655 kroner i erstatning mot 44.255.231 i 2015. Forskjellen skyldes at enkeltsaker kan få betydning når tallene er såpass «små», melder Norsk pasientskadeerstatning.

Til sammen i Norge ble det i fjor utbetalt 987 millioner kroner, og av disse har 319 millioner gått til dekking av utgifter som ombygging av hjem og kostnader til hjelpemidler. 304 millioner har gått til å dekke inntektstap og 193 millioner har gått til dekking av menerstatning. Dette er «en økonomisk kompensasjon for den tapte livsutfoldelsen som skyldes skaden».

– Det er viktig at pasienter og pårørende får dekket tapet de har hatt etter feilbehandling i helsetjenesten, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning i en pressemelding.