Derfor er det kanskje ikke så rart at sau og lam har en sterk posisjon på Østersjøens største øy.

Om sommeren tidobles befolkningen på Gotland, og alle tilreisende vil gjerne smake på det verdensberømte ”gutafåret”.

I fellesferien er grillene fyrt opp over hele øya og koteletter, steker, fileter og – som i dagens matspalte – lammeracks tilberedes etter alle kunstens regler.

Vi inviterte sauebonde Malin Tiberg på middag en sensommerkveld.

Hun holder cirka 100 søyer på sin gård i Endre – og slakter cirka 130 lam hver høst.

– Alle på Gotland spiser lammekjøtt, det er skikkelig festmat for oss, sier hun.

Vi skal spise lammeracks krydret på gresk vis – med sitron, olivenolje, laurbær, løk og hvitløk.

Gresk gutefår

1,2 kg Lammeracks (beregn 300 gram/fire bein per hode) kuttes og legges i en skål.

2 sitroner presses og blandes med 2 dl olivenolje.

6 laurbærblader knuses lett

1 rødløk hakkes

4 hvitløkfedd presses

Salt, pepper og timian blandes ned i marinaden – som helles over kjøttet. La kjøttet stå i marinade i minst et døgn – gjerne lenger.

Fyr opp en grill med godt kull eller ved. Lammeracksen grilles først på høy varme på begge sider før de flyttes over på kanten av grillen der de etterstekes på lav varme til de er ferdige. (Det siste momentet kan godt gjøres i steikeovnen inne).

Salat til lammekjøtt

Til det grillede lammekjøttet serverer vi en god salat som vi gjør litt kraftigere ved å blande inn kokte poteter.

1 salathode (isberg eller romano) kuttes

12 poteter kokes og deles

20 cherrytomater deles

Brekkbønner eller haricot vertes kuttes

1 rød løk skives

1 paprika skives

1 bunt persille kuttes

Bland sammen alt sammen i en skål og ringle over rikelig med olivenolje og strø øver salt og pepper.

Luksus-tzatziki

Denne varianten på den klassiske greske yoghurtsausen passer veldig godt til grillet lammekjøtt.

Rasp 1 agurk og strø over 2 ts salt. La stå i ti minutter før du presser ut vannet.

Press 2 fedd hvitløk ned i agurkraspet.

Rør inn 3 dl gresk yoghurt og mos 200 gram feta som blandes med resten. Olivenolje og sitron, samt litt salt og pepper på toppen.

Drikke? Vi drakk en fin Primitivo fra Puglia som dessverre ikke finnes på Polet, men det finnes gode alternativer – som Feudo di Santa Croce (varenummer 1631001).

Vil man holde seg på Gotland så har Polet øl derfra som er godt.

Grillet lammeracks, salat og en luksus-tzatziki – alt sammen med gotlandsk opprinnelse. Foto: Christer Pedersen
Til det marinerte og grillede lammekjøttet serverer vi en kraftig salat med blant annet poteter, brekkbønner og tomat. Foto: Christer Pedersen
Pass på slik at det ikke blir for mange flammer når du griller. Lammekjøtt er fett og det drypper på glørne. Foto: Christer Pedersen