Fire forskere fra instituttet står bak studien «Elemental carbon measurements in European Arctic snow packs», der effekten av soten blir beskrevet.

På nettsiden sin beskriver Norsk Polarinstitutt soten, eller det svarte karbonet, som en menneskeskapt bidragsyter til global oppvarming på lik linje med CO2. Soten kan stamme fra blant annet skogbranner, husholdning og industri.

I forskningsartikkelen, som er publisert i Journal of Geophysical Research-Atmospheres, vises det til hvordan soten bidrar til global oppvarming når den blir avsatt på lyse flater av is og snø. Mesteparten av soten som «lander» i Arktis stammer fra sørlige breddegrader, konkluderer forskerne.

Årsaken til oppvarmings-bidraget er at karbonpartiklene absorberer sollys på en effektiv måte. Dermed sørger de for at underlaget smelter fortere enn ellers.

Forskerne antyder at slik karbondrevet oppvarming av jorden, og Arktis spesielt, kan skyte fart med økt skipstrafikk i de arktiske områdene.

Samtidig kan den tempererende effekten være flyktig.

– Sot er en global klimapådriver som relativt raskt forsvinner ut av systemet hvis man reduserer utslippene, i motsetning til CO2 som blir værende i lang tid, sier direktør Ingrid Berthinussen ved miljø- og kartavdelingen hos Norsk Polarinstitutt.