Saken oppdateres.

Den fellesnordiske systemprisen faller til rekordlave minus 4,14 euro per megawattime tirsdag. Samtlige prisområder i Norden er i minus. Det har aldri har skjedd før, ifølge analyseselskapet Montel.

Gjennomsnittlig strømpris er negativ i hvert av de fem norske prisområdene:

  • Oslo: Minus 4,06 øre per kilowattime

  • Kristiansand: Minus 3,9 øre per kilowattime

  • Bergen: Minus 3,8 øre per kilowattime

  • Trondheim: Minus 4,1 øre per kilowattime

  • Tromsø: Minus 3,3 øre per kilowattime

Sør-Vestlandet, som blant annet inkluderer Kristiansand, er det eneste prisområdet som har en enslig time på plussiden. Det skjer i morgen tidlig mellom klokken 07-08. Da klokker prisen inn på 0,3 øre.

Selv om strømprisen er i minus vil du ikke få betalt for strømmen på grunn av nettleie og avgifter.

Inkludert nettleie og avgifter vil snittprisen i Oslo tirsdag komme opp i rundt 47 øre per kilowattime.

Varsler ekstremvær

På Østlandet, nord for Oslo, samt de østligste delene av gamle Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og sør i Trøndelag er det ventet ekstreme mengder regn, 80-100 millimeter på 24 timer, skriver Metrologisk institutt.

Været beveger seg fra Sverige, mot Norge. Ekstremværet «Hans» har herjet gjennom det sørlige Sverige natt til mandag, der det har sørget for stengte veier, omdirigerte fly og innstilte ferger.

De store mengdene regn og vind kan bidra til økt kraftproduksjon og vil gi negative strømpriser. Den nordiske vindkraftproduksjonen er ventet å stige fra dagens snitt på 17,5 GW til opp mot 21,5 GW på tirsdag, skriver Montel.

Vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad i Metrologisk institutt sier til VG at det vil bli verst nord for Oslo.

– Dette er bare begynnelsen. Det blir mest fra i ettermiddag og i morgen kveld, sier han.

Meteorologisk institutt har målt 800 lynnedslag innenfor Norges grenser den siste timen. I Sverige slo lynet ned 25.000 ganger som følge av det ekstreme været «Hans».