I fjor viste SSBs årlige leiemarkedsundersøkelse at Tromsø hadde den største oppgangen i husleiene fra 2015 til 2016.

Det samme er tilfellet i år, viser årets undersøkelse, som SSB publiserte mandag.

Oslo fortsatt klart dyrest

Størst økning to år på rad blant de større byene fører til at Tromsø nå er gått forbi Stavanger i prisnivå.

For eksempel ligger snittleieprisen i den nordnorske hovedstaden for en toroms leilighet på 60 kvadratmeter i år på 9.700 kroner i måneden. For en tilsvarende leilighet i oljehovedstaden må du ut med i snitt 8.900 kroner.

Tromsø ligger likevel fortsatt et godt prisstykke unna de største byene Oslo (12.200 kroner), Bergen og Trondheim (begge 10.500 kroner).

Mellomstore leiligheter øker minst

Økningen i nevnte leiepriser fra 2016 til 2017 er slik:

  • Tromsø: 5 prosent

  • Trondheim sentrum: 4 prosent

  • Oslo sentrum: 3 prosent

  • Bergen sentrum: 3 prosent

  • Kristiansand: 3 prosent

  • Stavanger: -6 prosent

Statistikken viser at det er ulike kategorier av ett-, fire- og femroms leiligheter som generelt øker mest i pris i Tromsø, med en økning på mellom sju og åtte prosent.

Økningen er noe lavere for de mer vanlige to- og treroms leilighetene, der leieprisen har økt på mellom fem og seks prosent siden i fjor.

– Airbnb har noe av skylda

Rådgiver Tarik Ogbamichael i SSB tror Tromsø skiller seg ut på grunn av stadig større utleiebehov i byen.

– Også i 2017 viser Tromsø sterkest oppgang på utleiemarkedet sammenlignet med de 16 øvrige pris-sonene landet er delt i. Dette kan skyldes en økt etterspørsel etter leieboliger i Tromsø-området, uten at tilbudet har økt tilsvarende, sier Ogbamichael til iTromsø.

foto
TROR TURISMEN PÅVIRKER: Daglig leder Børge Martinussen i Eie Tromsø tror suksessen til AirBnb bidrar til økte leiepriser. Foto: Ronald Johansen

– Så lenge kommunen eller det offentlige ikke tar ansvar for å ha nok utleieboliger, blir det færre ledige leiligheter hos private for leie, sier han.

Martinussen er også sikker på at en større turiststrøm til Tromsø gir høyere husleier.

– Turismen skyter fart i byen, og med den også Airbnb. Stadig flere velger å leie ut via dette systemet, og dermed forsvinner det mye leieboliger ut av det ordinære markedet.

Nettstedet Airbnb, hvor vanlige boligeiere leier ut til besøkende og turister, har ifølge Nordlys hatt omtrent en dobling av boliger i Tromsø det siste året.

I juni i fjor var 342 boliger til leie. I mai i år var tallet 661. Det betyr altså 661 boliger færre til faste leietakere i Tromsø.

Tromsøværinger leier mer av kjentfolk

Mange typer aktører utgjør det totale leiemarkedet i Norge. Ifølge SSBs statistikk er privatpersoner som leier ut uten relasjon til leietaker, den dominerende kategorien totalt sett.

I Tromsø leier 61 prosent av en privatperson de ikke kjenner fra før.

Profesjonelle utleieaktører dominerer i Oslo og er den nest største utleierkategorien i de øvrige storbyene, melder SSB.

I Tromsø er imidlertid denne kategorien bare tredje størst. Kun én av ti leier bolig av profesjonelle utleiere, mens nesten hver femte tromsøværing leier av slekt, venner eller arbeidsgiver.

Undersøkelsen viser også at noen få flere tromsøværinger leier bolig av kommunen enn før, men andelen øker kun med et halvt prosentpoeng.

Se diagrammer av hele fordelingen ved å bla i bildegalleriet øverst i artikkelen.