Statens vegvesen har årlige, landsdekkende  tilstandskontroller der de sjekker beltebruk hos landets bilister. I år har de rettet fokus mot unge bilister mellom 18 og 25 år, og deres aktiviteter. 2000 bilister ble kontrollert, både på Tromsøya, Kvaløya og på fastlandet.

Ikke verstinger

- Det vi ser, er at ungdom mellom 18 og 25 år faktisk er de som er flinkest til å bruke bilbelte. Det er skrevet ut flest gebyrer til de over 25 år, sier regional rådgiver for Nord-Norge på trafikant- og kjøretøyavdelinga til Statens vegvesen, Ann Synnøve Elvevoll.

Tradisjonelt er ungdom den mest risikovillige gruppa, og det er ikke uten grunn at nettopp denne gruppen har et spesielt fokus. Men helgens kontroller i Tromsø viser altså tvert imot at de slett ikke er verstinger.

- Innenfor tettbygde strøk med en hastighet under 50 kilometer i timen, var det kun to sjåfører mellom 18 og 24 år som fikk gebyr. Det viser at ungdom tar ansvar for både seg selv, passasjerene sine og andre trafikanter. Det er virkelig en glede å se, sier Elvevoll.

Ingen anmeldt

Total skrev de ut 21 gebyrer på 1.500 kroner. Samtlige som fikk gebyr, ble kontrollert i tettbygde strøk. Utenfor tettbygde strøk ble 210 sjåfører kontrollert, men her var det ingen som droppet bilbelte.

- Det som også er veldig bra, er at vi ikke har kommet over noen med usikrede barn i bilen i Tromsøområdet. Hvis man kjører med usikrede passasjerer under 15 år, blir forholdet anmeldt direkte til politiet, sier Elvevoll.

Ifølge Elvevoll har Statens vegvesen nå registrert at over 90 prosent bruker bilbelte på landsbasis. Kun de mest ririkovillige dropper beltet, sier hun.

- Det er ofte personer som har anmerkninger hos politiet fra tidligere, både for trafikale forhold og annen negativ adferd i samfunnet, opplyser hun.