SENTRUM: I 2011 ble det rekord i Tromsø da vannstanden var 2,16 meter over kotehøyden da ekstremværet «Berit» slo inn mot byen 25. november 2011.

Fredag ettermiddag var floen på sitt høyeste, 1,81 meter over kotehøyden.

– Det var to ting vi var bekymret for. Dette ene var kraftig regnvær, det andre var sterk vind. Hadde det blitt det, kunne vi fort fått problemer med å pumpe ut fra våre anlegg, sier Vann og avløpssjef Geir Helø til iTromsø.

Rekord?

Helø mener faktisk at man allerede neste år fort kan oppleve en rekord fra 2011-uværet, da store deler av Nanesenplass var oversvømt av vann.

– Jeg er veldig glad for de nye bestemmelsene som kom for noen år siden om at boliger som bygges nær vann må ha fire meter over kotehøyde, sier Helø.

100 år

Problemer kan oppstå med mye vær, i tillegg til høy flo, og boliger vil kunne få oversvømmelser og kloakken opp i egne rør, fordi man den høye vannstanden vil gjøre det vanskelig å pumpe ut.

– Derfor er vi opptatt av at ingen boliger i Tromsø bygges for lavt. Det er en del gamle hus og bostander i Tromsø, som ligger faretruende lavt. Floen er forventet å stige de neste årene. Når det bygges, har vi et hundreårspespektiv. Boliger skal kunne tåle de utfordringene som vi vet vil komme, sier Helø.

foto
AVVERGET: Geir Helø kunne konstatere at uværet ikke ble så ille som fryktet.