Styreleder Therese Rye i Dyrebeskyttelsen Tromsø Norge forteller at de hadde tatt flere sikekrhetstiltak, men at da brannvesenet kom til hjelpesenteret ved Prestvannet lørdag morgen var det allerede for sent.

– Det er kattene som er det største tapet for oss, ingen penger vil hjelpe oss å få dem tilbake, sier styreleder Therese Rye i Dyrebeskyttelsen Tromsø Norge, og legger til:

LES OGSÅ: «Pudgy» og «Gråpus» er blant de 13 kattene som omkom

– Vi hadde ikke innboforsikring på hjelpesenteret da alle tingene som var der var gamle, slitte og av liten eller ingen verdi, og vi skulle uansett kjøpe nye ting til det nye huset vårt. Så vidt jeg vet er huset forsikret gjennom Tromsø kommune, da det er de som eier bygget, sier Rye.

Rye forteller at de hadde flere sikkerhetstiltak dersom noe skulle skje, nettopp fordi de har vært redde for at det skulle oppstå brann.

– Vi har flere alarmsystemer både for innbrudd og for brann, og vi har laget evakueringsplan for kattene dersom noe skulle skje. Dessverre rakk vi ikke å gjøre noe denne gangen, det gikk bare alt for fort, sier Rye.

LES OGSÅ: Innsamlings­aksjon har skutt i været: På få timer har Dyrebeskyttelsen fått inn over 70.000 kroner

Alarmsystemene hadde ifølge henne fungert som det skulle.

– Klokken 05.03 i natt hadde brannalarmen gått av på kjøkkenet. Innen tre minutter hadde Tryggvakt vært der og meldt fra til brannstasjonen. Da Brann og redning var her elleve minutter over fem, hadde det vært røyk helt ut i veien og de begynte slokking med en gang, men da var det altså for sent, forteller Rye.

LES OGSÅ: 60 meters avstand mellom brann­tomtene: - Det er mistenkelig

Dyrebeskyttelsen Tromsø Norge har lenge planlagt å bygge nytt hjelpesenter, men brannen er nå en ekstra utfordring i prosjektet.

– Det har gått så bra så lenge. Vi har fått flere donasjoner fra forskjellige hold, blant annet 100.000 kroner fra Sparebanken, og ventet egentlig bare på godkjennelse fra kommunen til å starte byggingen. Nå vet jeg ikke helt hva som kommer til å skje, sier Rye oppgitt.

LES OGSÅ: Naboen våknet av det hun trodde var festing: – Huset sto i full fyr

Mye av utstyret deres gikk tapt i brannen, i tillegg til at senteret hadde flere viktige funksjoner som de nå må finne et alternativ for.