Kanskje har du lagt merke til at det er lite snø på Tromsdalstinden i år? Men er det mindre enn normalt?

– Nå har jeg bare bodd her i fire år, så jeg er ikke helt sikker. Vent litt, så skal du få prate med en som har bodd her i 30 år pluss, sier vakthavende meteorolog Ola Bakke Aashamar og ler, før han gir røret til meteorolog Geir Bøyum ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Bøyum har bodd i Tromsø siden 1989, og kan bekrefte at det er unormalt lite snø på det kjente Tromsø-fjellet i år.

– Altså, jeg tviler sterkt på at det noen gang har vært hundre prosent snøfritt. Det ligger gjerne en og annen flekk igjen når vi har kommet til september, og da smelter ikke snøen lengre, sier Bøyum.

– Men vi har hatt noen somre hvor det nesten ikke har vært snø på tinden, fortsetter han.

Han trekker blant annet fram 2013 som et usedvanlig varmt år, hvor det var lite snø på Tromsdalstinden.

– I 2014 var det også ganske varmt, og i 2018 var det bare en bitte liten snøflekk igjen. Så vi har hatt noen varme somre, hvor det så å si ikke har vært snø igjen. Men leter man nøye, så vil man nok alltid klare å finne en liten snøflekk, sier Bøyum.

Mindre snø enn normalt

Han sier at det riktignok er mindre snø enn normalt i år.

– Det pleier å være litt mer snø på denne tiden, mot slutten av august. Og det er på grunn av at sommeren har vært varm, og det var ikke så veldig mye snø i vinter heller. Men snøen blir nok ikke helt borte i år heller, sier Bøyum.

Ser man lenger tilbake i tid, er det ifølge Bøyum, større sannsynlighet for at man kan finne en sommer hvor all snøen på tinden tinte vekk.

Geir Bøyum er vakthavende meteorolog hos Vervarslinga for Nord-Norge. Foto: Miriam Leiros

– For eksempel på 1930-tallet var det en del varme somre, da kan det ha vært snøfritt. Men jeg har ikke opplevd det, og jeg har bodd her siden 1989, sier Bøyum og legger til et lite forbehold.

– Men vi fører altså ikke statistikk på det, så det blir litt synsing. Det finnes nok noen gamle tromsøværinger som kan mer om dette, og som har sterke meninger om det, sier Bøyum og humrer.

– Det blir regn hele helga

Etter noen dager med sterk vind og mye regn, kunne tromsøværinger onsdag kle av seg regnjakka, og nyte noen etterlengtede solstråler.

– Hvor lenge varer finværet?

– Nei, det varer ikke lenge. Det gjør ikke det, svarer Bøyum og fortsetter:

– Det blir noen få dager. Det blir knallvær i dag og i morgen, og første del av fredagen, men så kommer det litt mer skyer.

Fredag ettermiddag kan det komme regn.

– Og lørdag og søndag blir det mye regn. Det blir regn hele helga.