– Dette skaper ikke noe krøll inn på tampen mot rentebeskjeden fra Norges Bank, sier sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov til E24.

Han snakker om dagens inflasjonstall, det siste viktige tallslippet før årets siste rentebeslutning fra Norges Bank kommer på torsdag denne uken.

Kjerneinflasjonen, som er den Norges Bank følger tettest med på, kom inn på 5,8 prosent i november, noe som var lavere enn ventet.

Den generelle prisveksten kom inn på 4,8 prosent i november, en oppgang fra 4 prosent i oktober. Til sammenligning var det blant økonomer ventet 4,9 prosent prisvekst på forhånd, ifølge Bloomberg.

– Tryggere

På to år har Norges Bank satt opp fra 0 til dagens nivå på 4,25 prosent. Det har vært ansett som et åpent spørsmål om renten blir satt ytterligere opp på torsdag.

Etter at tallene ble publisert priser markedet inn 81,6 prosent sjanse for uendret rente torsdag. Før inflasjonstallene var det priset inn en sannsynlighet på 73,1 prosent.

Hov sier at inflasjonstallene kom inn omtrent som ventet.

– Norges Bank er tryggere på at prisveksten er på vei ned. Kombinert med nedkjølingen i norsk økonomi kan de holde seg til uendret rente denne uken, sier sjeføkonomen.

Valutastrateg Dane Cekov i Nordea Markets skriver i et notat at de nå er mer sikre på at det ikke blir noen ny renteheving torsdag.

Det var lenge enighet blant økonomer om at det var mest sannsynlig med nok en renteheving i desember.

De siste ukene har imidlertid bildet snudd noe, blant annet etter Norges Banks regionalt nettverk-rapport, som viste at det ventes vekstnedgang i første kvartal neste år.

Hov forklarer at Norges Bank ventet en vekst i kjerneinflasjonen på 6,1 prosent.

Markedet har priset inn flere rentekutt neste år. Sjeføkonomen tror Norges Bank vil forsøke å dempe disse forventningene.

– Jeg tror ikke Norges Bank kommer til å vise like aggressive rentekutt fremover som markedet har priset inn, sier Hov.

Strømpriser bidro

Det var høyere strømpriser som blant annet bidro til prisveksten i november.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå, i en uttalelse.

Utenom prisvekst på audiovisuelt, foto- og IT-utstyr, i tillegg til møbler, tepper og annet gulvbelegg, var det få prisendringer i november.

Prisene på matvarer og alkoholfrie varer steg med 0,1 prosent. Det er imidlertid 9,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor, sier Kristiansen.

– Avtagende trend

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier til E24 tallene kom inn på nedsiden av hva Norges Bank ventet. Hun mener kjerneinflasjonen på 5,8 prosent er mest sentralt.

– Det er tre tideler unna november-anslaget til Norges Bank. Et tall som styrker oss i troen på at Norges Bank lar renten ligge uendret på torsdag, sier hun.

Haugland sier at bildet internasjonalt bidrar til bildet om uendret rente på torsdag. Markedet priser inn flere rentekutt i 2024 både i USA og Europa.

– Det er tegn til at trenden i den underliggende prisveksten er avtagende. Da kan Norges Bank avvente, også i lys av andre faktorer med internasjonale renter som har falt.

Norges Bank har tidligere lagt vekt kronekursen når de har satt renten. Investorer trekker gjerne mot valutaer i land med høy rente. Når forventningene til styringsrenten falle internasjonalt kan det skape mindre press på renteheving for Norges Bank, forklarer Haugland.