Hun har lagd TV-serien «Emigrants», som går på den statlige litauiske TV-kanalen i disse dager. Første episode gikk tirsdag, med innslag fra Roma og Tromsø. I serien forteller litauere som bor i utlandet om sine opplevelser, og Tromsø vil dukke opp i flere episoder fremover med fem litauerne som er bosatt seg her.

Produsenten for dokumentarserien, Akvilé Kavaliauskaité, forteller at Tromsø blant annet ble valgt fordi det blir sett på som litt mer eksotisk enn steder som Oslo og Stavanger.

Trengte penger

Det er anslagsvis flere hundre litauere som bor her i fylket, og en av dem er Egidijus Bundza (29), som er med i programmet. Han holder til på Reinøya, der han har jobbet på et fiskeforedlingsanlegg i seks år. Før det jobbet han er periode på Lyngseidet, med blant annet gris – og sauehold på gård.

– Jeg kom til Norge fordi jeg trengte penger og hadde tenkt å bygge hus i Litauen. Det var noen kompiser av meg som jobbet i Nord-Norge, og en av dem fant jobb til meg, sier Bundza.

Noen husbygging i Litauen har det likevel ikke blitt, isteden har fiskeriarbeideren kjøpt seg leilighet på Reinøya.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir her, men akkurat nå tenker jeg ikke å flytte tilbake til Litauen. Det er bra her, og jeg trives, sier han.

For produsent Kavaliauskaité var Norge en ny opplevelse, og historiene til landsmennene hun møtte her gjorde inntrykk.

– Jeg trodde aldri at det var så kaldt å jobbe i en fiskefabrikk, og hadde ikke forestilt meg at det var mulig å bo på en øy med 300 innbyggere og bare én butikk, sier hun.

– Interessante historier

Produsentens egen opplevelse av Tromsø handlet mye om snø, kulde og vanskelige parkeringsforhold den første dagen, før hun ble bedre kjent med byen.

– Det er et fint sted der folk alltid er villige til å hjelpe deg, og naturen er flott, syns hun.

Kavaliauskaité tror mange litauere i hjemlandet vil ha utbytte av å høre landsmenn fortelle om erfaringene sine fra Norge og andre land.

– Litauere reiser fortsatt ikke så mye. Det er alltid interessant å se hvordan folk der ute lever litt annerledes. Spesielt når de er dine landsmenn, sier hun.

– EKSOTISK: Akvilé Kavaliauskaité forteller at de heller ville lage et program fra Tromsø enn fra steder som Oslo og Stavanger. Foto: HARALD STAVSETH
REISER RUNDT: Produsent Akvilé Kavaliauskaité har blant annet vært i Italia og Norge for å møte litauere i utlandet. Foto: HARALD STAVSETH