– Dette er et utrolig viktig tilbud som alle tjener på. Dagaktiviteter må fylles med tilbud folk er interessert i, sier Knutsen som sitter i Stortingets Helse- og omsorgskomité.

For unge med demens

«Møteplassen» holder til i lokalene til Sør-Tromsøya sykehjem. De arrangerer aktiviteter for yngre personer med demens tre ganger i uka.

foto
Har alltid med gitar: Tove Karoline Knutsen (Ap) pleier å ha med seg gitaren når hun drar på besøk. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

– Dette har blitt mitt andre hjem. Jeg er heldig som får være her, sier Annikken Annextad (54) som er en av brukerne av aktivitetstilbudet.

Eneste i Tromsø

Det er kun plass til fem brukere på «Møteplassen», og det står stadig folk på venteliste.

– Vi er de eneste i Tromsø som tilbyr aktiviteter for de under 65 år med demens. Vi drar ofte ut på turer, shopping og teater. Også arrangerer vi juleverksted blant annet, sier avdelingsleder Dagmara Pyzara-Gibson.

foto
Venteliste: Avdelingsleder Dagmara Pyzara-Gibson (foran) sier det står folk i kø for å få plass i aktivitetsgruppa. Fra venstre: Inge Olsen, Willy Arntsen, Liv Kristi Jørgensen, Annikken Annextad og Liv Marit Boholm. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

– Jeg gikk fra å være i full jobb til å bare være syk. Det var en forferdelig overgang. Her får jeg møte andre mennesker og diskutere. Også har vi masse humor, sier Annextad.

Bevilger 40 millioner

Arbeiderpartiet har satt av over 40 millioner kroner til aktiviteter for eldre på sitt alternative budsjett.

– En slik satsing er veldig i tråd med våre verdier. Det er viktig at fellesskapet trår til når vi ikke kan håndtere alt selv, sier Knutsen.

foto
Heldig: Annikken Annextad sier hun er heldig som får være en del av «møteplassen». Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Under Aps landsmøte skal programforslaget for en aktiv eldreomsorg behandles.

– Dette kommer landsmøtet til å applaudere. Det er jeg ganske sikker på, sier Knutsen.

Allsang og politikk

Knutsen hadde med seg gitaren på besøket og det ble allsang i «møteplassen» sine lokaler.

– Sanger har ofte fulgt mennesker gjennom ulike epoker livet og blitt til små fortellinger om den enkelte. Når jeg synger sammen med mennesker med demens ser jeg ofte at ordene kommer tilbake og at sangen vekker minner. Det er magisk og rørende, sier Knutsen.

Arbeiderpartiets helsepolitikere skal besøke flere aktivitetstilbud i kommuner rundt i Norge for å lære av dem.

– Eldreomsorgen skal ha innhold. Under dette besøket får vi høre fra de eldre selv hva de trenger, sier Knutsen.

Skal følge opp politikerne

På «møteplassen» er de fornøyd med besøket og har planer om å følge opp det som har blitt sagt.

– Det er viktig at politikerne ser hva vi gjør her. Vi skal vel følge dem opp litt, sier Annextad.

foto
Har alltid med gitar: Tove Karoline Knutsen (Ap) pleier å ha med seg gitaren når hun drar på besøk. Foto: Jenny Ovlien Frisholm