På Kommunal- og Moderniseringsdepartementets side minsak.no skal det være såre enkelt for hvermannsen å kunne legge fram sine politiske hjertesaker i lokalsamfunnet. Her kan du foreslå en sak som du brenner for, notere hvilken kommune eller fylke som skal være mottaker av saken, og legge den ut med håp om at den også treffer flere. Får du nemlig underskrifter fra to prosent av innbyggerne, alternativt 300 i kommunen, eller 500 i fylket, må kommunen eller fylkeskommunen vurdere saken din.

Få saker i Tromsø

Per nå er det kun fem saker foreslått i Tromsø kommune, noe som kanskje tyder på at få kjenner til tjenesten. Saken med flest underskrifter har like over 100 – og det er saken «Nei til småbåthavn på Tomasjordnes».

I tillegg er det foreslått følgende saker: «Vi krever en bedre kystsoneplan!», «Nei til å kaste 156 familier på gata», «AquaGym til befolkningen» og «For lovlig medisinsk marihuana på resept».

Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) mener minsak.no er en flott måte å utvikle demokratiet på.

– Vi har en viktig forpliktelse til å legge til rette for et sterkest mulig demokrati. I dette ligger også å legge til rette og gjøre godt kjent at innbyggere selv kan foreslå saker som kommunen skal behandle, sier Røymo.

Nylig kjent

Hun forteller at ordningen er flere år gammel, men at Tromsø kommune ikke har gjort den kjent tidligere.

– Demokrati er utfordrende, for eksempel spørsmålet om å sikre reell medvirkning. Derfor har vi nå gjort minsak.no godt kjent på nettsidene våre og gjennom sosiale medier, og vi vil bruke denne ordningen enda mer aktivt fremover, når vi er i kontakt med enkeltpersoner, lag og foreninger, bydelshus og utviklingslag, sier hun.

– Et forslag som har samlet 300 underskrifter, sendes til ordfører som tar den til kommunestyret for en vurdering om kommunen skal behandle saken.