En mann i 30-årene sto tiltalt ved Nord-Troms tingrett for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 14 år (straffeloven paragraf 195 første ledd), samt å ha produsert eller vært i besittelse av bilder som gir en fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn (straffeloven paragraf 204 a første ledd.).

Tiltalte erkjente seg ikke skyldig etter tiltalepunktene under hovedforhandlingen som ble holdt 17. – og 18. mars.

LES OGSÅ: Tromsømann (62) dømt for å ha mishandlet kona i 24 år (for abonnenter)

Erstatning

I rettsdokumentet står det at «som følge av strenge beviskrav i straffesaker har retten kommet fram til at det ikke foreligger tilstrekkelig holdepunkter som støtter opp under fornærmedes forklaring til at påtalemyndighetens beviskrav kan anses som oppfylt». Dermed blir mannen frifunnet for det mest alvorlige tiltalepunktet i saken, seksuell omgang med barn under 14 år.

Til tross for at han frifinnes for tiltalepunkt 1, så må han likevel betale erstatning til barnet som var den fornærmede i saken. Erstatningssummen er på 75.000 kroner. Dette blir begrunnet med at det foreligger kvalifisert sannsynlighetsovervekt for at tiltalte faktisk overtrådte tiltalepunktet, men at det ikke er bevist ut over rimelig tvil.

Fengsel

Når det gjelder tiltalepunkt 2, som omfatter produsering og oppbevaring av bilder som gir en fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn, har retten funnet at de tekniske sporene viser liten tvil om at tiltalte har tatt de to bildene, oppbevart dem på sine pc-er og sett på disse.

I rettsdokumentet står det at bildene er tatt i naturlig settinger ifm. bading. Flere vitner, blant annet barnas foreldre, har forklart at de ikke mente det var unaturlig at det fantas en del bilder av barna. Likevel har retten kommet fram til at bildene må anses som fremstilling som seksualiserer barn. Dette på grunn av hvordan bildene var kuttet.

LES OGSÅ: Knuste bilrute og stjal iPad – nå er han dømt

Mannen dømmes derfor for overtredelse av straffeloven paragraf 204a første ledd til betinget fengsel i 14 dager.