Søndag ettermiddag hadde hundrevis av barn og voksne samlet seg på Stortorget for å se lysene i julegrana bli tent. I tillegg til tenningen var også Tromsø Brass og Frelsesarmeen til stede for å spille julen inn, sammen med ordfører Jens Johan Hjort som talte til de oppmøte.

– Dette var ikke blant juletradisjonene mine før jeg ble ordfører, men jeg tror nok jeg blir å møte opp i årene fremover nå uansett hvordan valget går. Det er en veldig fin tradisjon og oppmøtet viser hva dette betyr for tromsøværingene, sier Hjort og referer til det han antar er rekordoppmøte på julegrantenningen.

– Det er i hvert fall «all time high» blant mine år her, konstaterer han.

Moro, men alvor

For barna som møtte opp var det nok trolig tenning av julegran og det å gå rundt juletreet som var størst stas, men ettersom Frelsesarmeen var med og arrangerte hadde også arrangementet en annen hensikt.

– Det er en fin måte for oss å få inn penger til vårt arbeid, men også en måte for oss å få fise oss fram på. Dette er viktig for oss nå som det nærmer seg juletider, årets travleste periode for oss, sier Frelsesarmeens nye leder Friederike Bach.

Ordføreren oppfordret også til å donere penger til Frelsesarmeen eller andre veldedige organisasjoner.

– Julen er en tid for glede og samvær, men også en tid for omtanke. Derfor oppfordrer jeg alle til å tenke på dem som ikke har det så bra i jula, sa Hjort fra scenen.

Nye tradisjoner

For mange er julegrantenningen en gammel tradisjon, men for Bjørn Haugland (29), Victoria Mikkelsen (29), Hermine Haugland (3) og Madelen Haugland (5) var dette første året.

– Vi tenkte å ta turen for at barna skulle få oppleve det, og det kan godt hende det blir en tradisjon i årene fremover nå, forteller mamma Victoria Mikkelsen.

En annen som var der for første gang var den thailandske utvekslingsstudenten Raiwint Khunwisetkul (17), som skal feire jul for første gang.

– Det var veldig spennende å få komme hit og se hvordan juletradisjonene er. Mørketiden og belysningen gjør også byen veldig vakker, konstaterer hun.

foto
Julegrana på plass på Stortorget Foto: Rune Stoltz Bertinussen
foto
NY JUL: Frelsesarmeens Frelsesarmeens leder Friederike Bach er klar for sin første jul som leder. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
foto
OPPFORDRET: Ordfører Jens Johan Hjort oppfordret tromsøfolket til å tenke ekstra over de vanskeligstilte i juletidene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
foto
NY OPPLEVELSE: Raiwint Khunwisetkul (17) fikk oppleve juletradisjonene i Tromsø for første gang, til stor glede for den thailandske utvekslingsstudenten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
foto
NY TRADISJON: Bjørn Haugland (29), Madelen Haugland (5), Hermine Haugland (3) og Victoria Mikkelsen (29) fikk oppleve julegrantenning for første gang og de tror det fort kan bli en tradisjon.