De tre tromsø-lærlingene Jon Erlend Matre, Madelen Rolland og Henriette Wist gikk helt til topps i delfinalen i NM for matfagslæringer.

I alt ni kvalifiserte lag hadde kommet til første delfinale i Tine Cup på Strinda VGS i Trondheim. Laget fra Breivika VGS var det første fra Troms og Nord-Norge som hadde kvalifisert seg i løpet av de siste seks årene.

– De to siste årene har lag fra Strinda vunnet denne delfinalen – så det var på tide at de ble slått, sier Jon Erlend Matre med en latter.

Trerettersmeny

Han og lærlingekollegene Madelen Rolland og Henriette Wist hadde forberedt en treretters middag som skulle overbevise de strenge dommerne.

Og det gikk over all forventning – selv om gjengen var nødt til å improvisere en del underveis.

– Vi fikk veldig mye skryt for forretten vår – en lakserett som skulle serveres med soya-smør. Det viste seg imidlertid at vi ikke hadde fått levert soyasaus så vi var nødt til å bruke balsamico isteden, men det var det ingen som merket, sier Matre.

Hovedretten – flere sorters kylling servert med potetkroketter – fikk også gode skussmål.

Bommet litt med desserten

– Vi er godt fornøyd med forretten og hovedretten, men desserten gikk ikke som den skulle. Vi fikk ikke isen godt nok frosset og souffleen ble for hardt pisket slik at de skilte seg litt, forteller Madelen Rolland.

Hun forteller videre at konkurransen i Trondheim var langt mindre tøff og stressende enn hun og laget hadde fryktet.

– Vi fikk faktisk tildelt en hjelper som tok seg av rydding og oppvask slik at vi kunne konsentrere oss om matlagingen, sier hun.

Tromsø-laget konkurrerte mot åtte andre lag – og ifølge Rolland var nivået veldig varierende.

Varierende – men høyt – nivå

– Det var ikke alle som hadde forberedt seg like godt og som nok ikke skjønte at nivået skulle være så høyt. Men det var flere som var veldig flinke, sier hun.

Ikke like flinke som Breivika-elevene, dog.

– Det var to lag som gikk videre, men vi fikk beskjed om at vi var det beste, forteller en stolt Jon Erlend Matre.

Lærer Silje Ulriksen er også kjempestolt, sier hun.

– Vi fikk være til stede for å se på innsatsen deres, og de hadde virkelig en god dag. De samarbeidet veldig godt og var veldig flinke – og klarte å holde nervene under kontroll, sier hun.

Hun håper at fremgangen til de tre skal inspirere andre kokke- og servitørspirer på Breivika til å satse på Tine Cup.

Inspirasjonskilde for de yngre elevene

– Vi håper at de skal være forgjengere og at de skal bidra til at vi får en kultur for å delta i konkurranser fremover, sier Ulriksen.

Og det er både lærerikt og morsomt å konkurrere, mener Madelene Rolland.

– Jeg kommer i hvert fall til å konkurrere mere. Det var kjempegøy å delta.

Nå skal trioen forberede seg for riksfinalen på Gastronomisk Institutt i Stavanger den 29. januar.

– Vi kommer til å beholde vår seiersmeny fra Trondheim, men vi skal nok gjøre desserten litt enklere slik at vi ikke er så avhengige av å ha det rette kjøkkenutstyret for å lykkes, sier Rolland.