Etter en sterk boligprisvekst de siste par årene, har boligmarkedet roet seg denne høsten. Det er likevel lite som tyder på noe annet enn at boligprisene vil fortsette å stige i Tromsø når vi nå går inn i det nye året.

– Vi tror at det blir vekst på boligmarkedet neste år, men det vil ikke bli som de tidligere årene vi har sett. Det har slakket litt av i høst både i antall omsetninger og i prisveksten, sier daglig leder og eiendomsmegler Jon Rye-Holmboe i Privatmegleren.

– Men vi har registrert før at en rolig periode ofte etterfølges av en mer aktiv periode hvor det tar seg opp, sier Rye-Holmboe.

Han viser til at det erfaringsmessig omsettes flere boliger om våren og færre senere på året.

– Mange venter med å legge ut boligen til etter jul.

Eie heller enn å leie

Rye-Holmboe har tro på en prisvekst på rundt 5–6 prosent i 2016.

– Renten er veldig lav og prognosene tilsier at det går i en retning hvor den vil holde seg lav. Det koster mindre å låne penger, og mange lar seg styre av hva det koster å ha bolig og hvor mye det koster å betjene lånet. Leieprisene i Tromsø er i tillegg veldig høye, og det vil åpne for et ønske om å eie fremfor å leie, mener Rye-Holmboe.

Han peker på at det er stor forskjell på boligveksten rundt om i landet, men at Tromsø fremdeles er et vekstområde på grunn av tilflyttingen til byen.

– Det flytter stadig flere folk til Tromsø og byen blir større. Prisveksten vil fortsette, men vi vil normalisere oss, mener han.

Les også: Nye justeringer av eiendomsskatten

Veksten flater ut

Også daglig leder og eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 Tromsø, Wenche Odden Kvamme, tror på en prisstigning på rundt 5 prosent neste år.

– Vi tror fortsatt på prisstigning i 2016, men en mer moderat prisstigning. Det har vært en ekstrem prisøkning de siste årene, men nå kan det se ut som om denne økningen flater ut, sier Kvamme.

Hun sier at det fortsatt er mange som selger og kjøper bolig i Tromsø.

– Vi ser at det er litt færre på visninger i november og desember, men dette er sesongbetont, og det er ikke noe andreledes enn det var i fjor. Men til og med nå i desember har vi hatt god omsetning, sier hun.

Les også: Disse vil lede kommunens nye boligprosjekt

Merker oljekrisa

Tom Eirik Larsen, daglig leder i DNB Eiendom i Tromsø, spår også en prisvekst på rundt 5 prosent i 2016, men påpeker at dette er en langt lavere vekst enn i 2015.

Han forteller at det er færre på visningene nå, og at de som skal kjøpe bolig bruker lengre tid på å bestemme seg enn før. Flere boliger selges også under takst. Han tror denne utviklingen vil fortsette inn i det nye året.

– Dette er nok på grunn av lav oljepris og utviklingen i Rogalands-traktene. Vi i Tromsø er ikke direkte berørt av dette fordi vi, med unntak av Aker Solution, ikke har noen bedrifter direkte relatert til oljenæringen, men vi ser at folk begynner å innse at AS Norge går litt treigere, og at folk er mer tilbakeholden, sier Larsen.

Han tror likevel boligmarkedet fortsatt vil fungere godt – så lenge folk er villig til å forhandle pris.

– Når du har et marked som ikke er på topp, så må du være villig til å forhandle, sier Larsen.

Les også: Sjekk hvilke eiendommer som ble solgt i november

Tror ikke olja påvirker

Rye-Holmboe tror imidlertid ikke at krisa i oljenæringen påvirker boligmarkedet i Tromsø.

– Vi har ikke opplevd at det har påvirket markedet til nå, og tror heller ikke det vil gjøre det. Det var en nøktern optimisme rundt dette om at dersom oljearbeiderne kom til Tromsø så ville det få innflytelse på prisene. Men oljeselskapene etablerte seg aldri her og kommer vel neppe til å gjøre det heller. Vi har et velfungerende boligmarked i Tromsø, slår han fast, og viser blant annet til oljebyen Stavanger som opplever nedgang både i veksten på leiemarkedet og boligmarkedet som et resultat av lave oljepriser, fall i oljeinvesteringen og større arbeidsledighet.

Heller ikke i Eiendomsmegler 1 tror de situasjonen i oljenæringen påvirker boligmarkedet i Tromsø i særlig stor grad.

– Årsaken til dette tror jeg er den høye graden av offentlige ansatte i Tromsø, men det er klart at ingen går uberørt forbi i det som foregår i oljenæringa, sier Kvamme.

– Tror du folk skremmes av det de leser om oljekrisa?

– I liten grad i Tromsø. Tromsøs befolkning har vært fornuftig med bruken av pengene sine. Vi er et nøkternt folk, som har tingene våre på stell.

UTFLATNING: Daglig leder for Eiendomsmegler 1, Wenche Odden Kvamme, tror veksten på boligmarkedet vi flate mer ut det neste året.