Det er ikke bare et smertelig stramt statsbudsjettforslag som preger 6. oktober i år. Dagen er også den internasjonale kinkdagen – hvor lyst, lek og BDSM skal feries. Man kan spekulere i timingen, men en ting er sikkert: Nordmenn og tromsøværinger har blitt mer kinky.

Nettbutikken Nytelse.no, som selger sexleker og tilbehør, melder at de siden i fjor har hatt en salgsøkning på 100 prosent på BDSM-utstyr, som pisker, håndjern, tau, reimer og alt som hører med. I sommer økte salget, sammenlignet med våren, med hele 150 prosent.

Den samme utviklingen ser Elisabeth Karlsen, som driver Erotikk 1 på Jekta. Det er Tromsøs eneste gjenværende erotikkbutikk.

Hun har sett en økning i salget av BDSM-produkter på 54 prosent fra januar til oktober i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Flere medlemmer i BDSM-klubben

– Dette har blitt stadig mer populært. Jeg tror det handler om at det har blitt mer åpenhet rundt seksualitet; folk har mange fantasier, nå tør de å kjøpe inn leker og teste dem ut, sier Karlsen.

– Vi har en del kunder her som kommer innom og sier at sexlivet har blitt litt kjedelig, og at de har lyst til å prøve ut nye ting. De starter gjerne med det enkle og kanskje milde innen for BDSM: håndjern, kilefjær, øyebind og fetisjklær, fortsetter hun.

Butikken samarbeider også med Tromsø BDSM-klubb. Lederen av klubben, som ikke ønsker navnet sitt på trykk i avisen, forteller at de i løpet av de siste årene har sett en sterk vekst i medlemsmassen.

– Det er flere kunder derfra som handler hos oss, sier Karlsen.

Siden oppstarten, har Karlsens ønske vært å utvide tilbudet innenfor BDSM- og kinksegmentet.

– Det er ingen andre i Nord-Norge som har det utvalget vi har, og som satser som vi gjør. Nå skulle vi egentlig gjerne hatt mer plass, for å ta inn enda flere varer, sier hun.

– Er drømmen at dere skal kunne tilby fullstendige sexrom for dem som ønsker å renovere hjemme?

– Hehe, nei, men vi håper på en større butikk og et større utvalg, det er fremtidsplanen, svarer Karlsen.

Ble regnet som en diagnose

Aud Jektvik er sosionom med videreutdanning innenfor kjønnsmangfold og seksuelt mangfold. Hun studerer nå for å bli sexologisk rådgiver. Hun står blant annet bak Nytfestivalen i Tromsø og holder foredrag om BDSM.

Jektvik er også Venstre-politiker i Tromsø.

Hun forteller at det har vært ei rivende utvikling innen BDSM fra og med 2010. Inntil da ble nemlig det å ha seksuelle preferanser som faller inn under betegnelsen klassifisert som psykisk sykdom, med egen diagnose, i Norge.

– Da ble den diagnosen tatt ut av bruk. Det er jeg veldig glad for, for det er ikke en diagnose og det burde det heller aldri vært – akkurat som med homofili. Dette er noe mange er interessert i og får glede av, og er absolutt ikke noe å skamme seg over. Det gir livskvalitet og glede. Det er superbra at det nå er mindre tabubelagt, sier Jektvik.

ÅPENHET: Aud Jektvik, som holder foredrag om BDSM, mener åpenhet er viktig. Foto: INGUNN A. MÆHLUM

– Glad vi er kommet lenger

Den japanske sexologen Midori beskriver BDSM som en «barnlig lek, med voksne seksuelle privilegier og kule leker».

– Jeg synes det er veldig godt beskrevet. Det går ut på lek. Det kan være med matkforskyvning, eller ikke; det kan være med smerte, eller ikke; det kan handle om disiplin eller «bondage», altså å få bevegelsesfriheten begrenset, eller ikke. Noen liker en ting, andre en annen eller kanskje flere. Det er i bunn og grunn et samtykkende rollespill, også er det vanligvis seksuelt, men det trenger ikke å være det, forklarer hun.

BONDAGE: Her ser vi en kvinne bli bundet under «kinkfestivalen» Folsom Street Fair i San Francisco. Folsom Street Fair er en årlig gatemesse for BDSM og lærsubkultur. Foto: Quinn Dombrowski/Flickr

Ifølge Jektvik kan folk takke modige aktivister for at BDSM er mer vanlig i dag enn det var før.

– De har sett behovet for å være åpen. Det å skjule sider av seg selv – å oppleve at verden ikke laget for deg, å ikke se deg selv speilet i samfunnet – er dårlig for den psykiske helsen, og medfører stress. Det er mange som har kjempet for å gjøre det mer synlig. For mange har det kostet mye. Vi mennesker har en sterk tendens til å forveksle det såkalte normale med det som er riktig og best. Jeg er glad vi er kommet lenger enn det, sier hun.

– I dag har vi 20 aktive foreninger i Norge, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det startet med ei landsdekkende forening i Oslo, med Scandinavian Leather Men. Som ofte er det de skeive som er først og best. De har kjempet på for å normalisere kink, fortsetter hun.

Råd for nybegynnere

Jektvik har følgende råd til de som er nysgjerrige og har lyst til å utforske sine kinky sider.

– Det er viktig at man diskuterer hva man er nysgjerrig på og hva man har lyst til. Det er som ekstremsport, men snakker om det, gjør forberedelser, gjennomfører med fokus på sikkerhet og snakker om det etterpå. Det er kanskje særlig viktig med «aftercare», der man snakker om hva som var bra og hva som var mindre bra, sier Jektvik.

– Det er for eksempel mange som tenner på å bli kalt nedverdigende ting, men som så kanskje tenker at partneren eller partnerne mente det de sa når kåtskapen gir seg og leken er over. Da er det viktig å gå ut av rollene og få snakket om det og gjort klart at ydmykelsen tilhører leken. Man skal være trygge på at man er likeverdige, og at samtykket alltid kan trekkes tilbake. At man samtykker til å bli bundet, betyr ikke at man har sagt ja til mer enn det, legger hun til.