– Jeg har fått mange parkeringsbøter, sier Håvard Nordgård.

Han har dysleksi og gjorde en feil da han tastet inn registreringsnummeret til bilen i parkeringsappen.

– Da prøvde jeg å gjøre alt riktig, men etter en stund oppdaget jeg at jeg fikk flere parkeringsbøter, sier han til iTromsø.

Han ringte EasyPark, som leverer appen til Tromsø Parkering, og lurte på hvorfor han fikk flere bøter.

– De oppdaget at jeg hadde tastet inn feil registreringsnummer. Jeg klarte naturlig nok ikke å oppdage dette selv, siden jeg har kraftig dysleksi, sier han til iTromsø.

Ti parkeringsbøter

Da han oppdaget dette, fikk han lagt inn rett registreringsnummer i appen. Etter dette har han ikke fått flere bøter når han har brukt sin egen bil.

Men da han lånte bilen til faren sin, måtte han på nytt taste inn registreringsnummeret i appen.

– Da tastet jeg igjen feil registreringsnummer, og fikk bot. Du får en viss straff for ikke å lese og skrive godt, sier han.

Nordgård anslår at han har fått ti parkeringsbøter de siste to årene. Han har dokumentert for iTromsø at han har fått en lang rekke bøter også tidligere. Han har også dokumentert at han har prøvd å betale for seg.

Forliksrådet

Nordgård har skrevet brev til flere parkeringsselskap for å forklare at han har dysleksi, i håp om at gebyr kunne trekkes tilbake. Den ene saken endte i Forliksrådet. De konkluderte med at han måtte betale 4.355 kroner hvorav 1.800 kroner dekket tre bøter.

– Jeg føler meg hjelpeløs. Skal jeg konkurrere med en advokat, som er kjempeflink å skrive? Jeg føler jeg konkurrerer med juryen, som er forliksrådet. Jeg har ikke sjans til å lese meg opp, sier han.

– Hvordan skulle du ønske det var?

– At de aksepterer å se kvitteringen for at jeg har betalt, med dokumentasjonen på at jeg har dysleksi. Det bør være unødig for Tromsø kommune å bruke jurist for å kjøre det gjennom rettsapparatet når de ser at jeg faktisk har betalt.

BØTELAGT: Håvard Nordgård ønsker at parkeringsselskapene var smidigere med personer med dysleksi. Foto: Ronald Johansen

– Strengt, men rettferdig

Tore Bentzen er fagsjef i Tromsø parkering. Han sier parkeringsselskapet retter seg etter praksisen parkeringsnemda har kommet til. Nemda har vurdert en klagesak fra en person med dysleksi:

– Nemda uttalte prinsipielt at dysleksi, dyskalkuli og liknende kroniske tilstander ikke gir grunnlag for opphevelse av kontrollsanksjon der det er tastet feil i kjennemerke eller takstsone. Nemda viste i denne sammenheng til at bilførere med denne tilstanden er kjent med denne før de parkerer, og at dette heller øker kravet til aktsomhet ved registrering / betaling.

Vi retter oss etter domstoler og parkeringsklagenemda. De fleste store selskaper legger det til grunn. Slik blir håndhevingen streng, men rettferdig, sier Bentzen til iTromsø.

Kompliserer kontrollene og håndhevingen

– Men er det ikke mulig å være mer smidig når dette rammer en gruppe som faktisk betaler for seg, men som har dokumenterte vansker med å registrere rett informasjon?

– På en måte, ja. Samtidig vil det komplisere kontrollene og håndhevingen. Standard ileggelse er 600 kr. For hver ileggelse har vi en kostnad på 80-90 kr, uavhengig av om ileggelsen blir opprettholdt. Økonomien er kanskje underordnet, men det er et arbeid med å gå gjennom klagene, sier Bentzen og legger til at de er avhengige av tydelig grenseoppgang for å håndtere det enorme antallet parkeringer som selskapene skal håndtere:

– Det er et enormt antall ileggelser. I praksis er man avhengig av forutsigbare regler.

– Må leie inn assistent

– Hva er ditt råd til Nordgård og andre med dysleksi?

– Ta en ekstra kikk for å være sikker på at informasjonen blir rett. Så sier parkeringsklagenemda at når man er kjent med utfordringene man har med dysleksi, bør man være ekstra påpasselig med å sjekke at det er rett, sier Bentzen.

Håvard Nordgård er ikke fornøyd med svaret.

–Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Da må jeg jeg jo leie en assistent, sier Nordgård.

– Har du ikke energi, taper du

Nordgård sier han med stor innsats kan klare å skrive søknader eller mail, men at det tar lang tid.

– Det du skriver på ett kvarter, kan jeg kanskje bruke fem timer på. Når jeg skriver mail, kan det se ut som at jeg kan skrive. Jeg hører teksten, og kan oppdage at det mangler et ord, eller at noe er stavet feil, sier han og utdyper hva som er krevende:

– Jeg bruker en stor del av livet mitt på ting som bør være enkelt. I enhver sammenheng der du må ta til motmæle, kreves det gode skriftlige ferdigheter. Har du ikke energi eller ork, taper du. Selv om du ikke har ment å gjøre noe feil, sier Nordgård.

Fikk påvist dysleksi som 22-åring

Håvard sier han var 22 år da det ble oppdaget at han hadde lese- og skrivevanskene. Det ble altså ikke oppdaget mens han gikk på skolen.

– Det var de flinke elevene som var artige å hjelpe for lærerne. På barneskolen ble jeg paralysert av angst da jeg ble presset til å lese, sier Nordgård.

Han regner med at skolevesenet har oppdatert seg, men sier at han tror det er mange voksne som har gått gjennom livet uten å få den hjelpa de burde fått.

– Jeg har tidligere i livet havnet i gjeldsproblemer. For 15 år siden hadde jeg over én million kroner i gjeld. Jeg kunne ikke skrive og ta til motmæle. Nå har det endret seg: Jeg er flinkere til å skrive, men blir veldig sliten. Jeg jobber doble dager for å gjøre det andre gjør på en dag, sier han.

Legeerklæring ikke nok

Nordgård skulle ønske Tromsø parkering var smidigere med dyslektikere som prøver å betale for seg.

– Jeg har sendt legeerklæring, men de viser til at det har vært behandlet lignende saker i parkeringsklagenemnda. Da er det lettere å betale de 5-6.000 kronene enn å krangle med dem, sier han før han avslutter med et spørsmål:

– Hvorfor ikke gjøre livet enkelt for folk?